Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φάντασμα του πληθωρισμού

Σε περισσότερες από 50 χώρες της υφηλίου ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10%. Μεταξύ αυτών και σε ορισμένες από τις "πολλά υποσχόμενες" αναδυόμενες αγορές, το επιτυχημένο οικονομικό story των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.

  • Joachim Fels, Morgan Stanley
Το φάντασμα του πληθωρισμού
Σχεδόν 3 δισ. καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με διψήφιο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, κ. Joachim Fels, ο οποίος δηλώνει κατάπληκτος από το γεγονός ότι σε πενήντα χώρες της υφηλίου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται υψηλότερα του 10%.

Όπως τονίζει ο αναλυτή,ς η ομάδα του διψήφιου πληθωρισμού περιλαμβάνει έξι από τις δέκα πολυπληθέστερες χώρες της υφηλίου, δηλαδή αφορά στο 42% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, αν και αρκετές τράπεζες σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων, ο ρυθμός με τον οποίο το πράττουν δεν πρόκειται να είναι ταχύς καθώς φοβούνται ότι θα έχουν κατόπιν να αντιμετωπίσουν την ανάκαμψη των νομισμάτων τους.

"Μία μαζική, παγκόσμια σφιχτή νομισματική πολιτική είναι ως εκ τούτου απίθανο να συμβεί, ιδιαίτερα εάν η Fed διατηρήσει τα επιτόκιά της στο τρέχον χαμηλό επίπεδο για μεγάλο διάστημα", τονίζει ο κ. Fels.

Παράλληλα, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι σε αρκετές αναδυόμενες αγορές οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ανεξάρτητες, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες. Φυσικά και η έκρηξη στις τιμές εμπορευμάτων συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού στις συγκεκριμένες χώρες.

Καθώς το πετρέλαιο και τα τρόφιμα αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτικών δαπανών στις αναδυόμενες αγορές, η πορεία των τιμών τους αποτελεί σταθερό συμπαραστάτη του πληθωρισμού.

"Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ανησυχούμε για τη διατήρηση της επιτυχίας του οικονομικού μοντέλου των αναδυόμενων αγορών, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις", καταλήγει ο αναλυτής της Morgan Stanley.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v