Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ξεπούλημα σε Ευρώπη-Πτώση στα futures

Με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται επίθεση ρευστοποιήσεων, έπειτα από σωρεία υποβαθμίσεων, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ισχυρά χαμηλότερα, ενώ πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στα futures της Wall Street.

Σε διαδικασία… άτακτης φυγής από τον τραπεζικό κλάδο βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς προχωρούν σε sell-off τίτλων, έπειτα από σειρά υποβαθμίσεων αλλά και επιστροφή των ανησυχιών για υψηλές απομειώσεις ενεργητικού στο β΄ τρίμηνο.

Το πρώτο «χτύπημα» έδωσε η Goldman Sachs, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, προβλέποντας παράλληλα υψηλές απομειώσεις για Citigroup και Merrill Lynch στο β΄ τρίμηνο.

Η Goldman δίνει, πλέον, σύσταση «neutral» (από «attractive») για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, ενώ θέτει στην «conviction sell list» τη μετοχή της Citigroup.

Παράλληλα προέβλεψε ότι η Citi θα προχωρήσει σε επιπλέον απομειώσεις ενεργητικού 8,9 δισ. δολαρίων στο β΄ τρίμηνο, ενώ οι αντίστοιχες για τη Merrill Lynch αναμένεται ότι θα φτάσουν στα 4,2 δισ. δολάρια.

Το δεύτερο πλήγμα κατέφθασε από τη Fortis, η οποία ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ αλλά και την πιθανότητα πώλησης περιουσιακών στοιχείων και μονάδων προκειμένου να συγκεντρώσει 8 δισ. ευρώ, προς βελτίωση της κεφαλαιακής της ρευστότητας. Επιπρόσθετα προχωρά σε ακύρωση παροχής του ενδιάμεσου μερίσματος στους μετόχους.

Άμεσο αποτέλεσμα η μετοχή του ομίλου να υποχωρήσει έως και 11%, ενώ η μετοχή της Citigroup καταγράφει απώλειες 1,8% στη γερμανική αγορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης MSCI World Financial έχει υποχωρήσει 21% από την αρχή του έτους, όντας ο χειρότερος κλαδικός δείκτης του MSCI World.

Σε κλοιό πιέσεων, όμως, και ο κλάδος λιανεμπορίου μετά τη διπλή υποβάθμιση για τη σύσταση της Carrefour (-5,6%). Η JP Morgan υποβαθμίζει τη σύσταση για τον όμιλο σε «neutral» από «overweight», ενώ ακολούθησε και η υποβάθμιση σε «neutral» (από «buy») της Merrill Lynch.

Απώλειες 1,7% για τη βρετανική DSG International, τον κορυφαίο όμιλο λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών για καταναλωτές στη χώρα, μετά την ανακοίνωση των πρώτων ετήσιων ζημιών του από το 1994.

Ο κλαδικός δείκτης Stoxx Retail υποχωρεί 2,7%, ήτοι σημειώνοντας την ισχυρότερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών.

Ισχυρές απώλειες και για την BSkyB (-3,3%), μετά την υποβάθμιση και της δικής της σύστασης από την JP Morgan σε «underweight» (από «overweight»), καθώς ο οίκος αναμένει σημαντική πτώση των πωλήσεων του βρετανικού ομίλου ΜΜΕ, λόγω του «φτωχού οικονομικού περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο».

Με δεδομένη την παραπάνω πραγματική «λαίλαπα», ο DAX 30 υποχωρεί 1,35% στις 6.528 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,27% στις 5.594 μονάδες και τον CAC 40 να έχει απώλειες 1,19% στις 4.881 μονάδες.

Σε τροχιά υποχώρησης και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να κινείται 0,53% χαμηλότερα, όσο ακριβώς και ο Nasdaq, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,56%.

Η προσοχή των επενδυτών στην αμερικανική -και όχι μόνο- αγορά στρέφεται στην ανακοίνωση της «τελικής καταμέτρησης» για την πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο α΄ τρίμηνο, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 1%, αλλά και στις μεταπωλήσεις κατοικιών Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v