Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταιγισμός αρνητικών ρεκόρ στις διεθνείς αγορές

Το χειρότερο α΄ εξάμηνο από το 1987 ολοκληρώνει ο Stoxx 600 (-21%), ενώ ο Dow Jones ετοιμάζεται να κλείσει τον χειρότερο Ιούλιο μετά το Μεγάλο Κραχ του '30. Πτώση 48% στη Σαγκάη από τις αρχές του έτους.

Οι πιέσεις στους χρηματοοικονομικούς και στους ενεργοβόρους κλάδους συνεχίζονται στις διεθνείς αγορές κατά την τελευταία συνεδρίαση του β΄ τριμήνου.

Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα και ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 21% μέχρι στιγμής στο έτος, με τη χειρότερη εμφάνιση από το 1987.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street και ο Dow Jones ετοιμάζεται να κλείσει τον χειρότερο Ιούλιο από το Μεγάλο Κραχ.

Νωρίτερα, ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού ολοκλήρωσε το α΄ εξάμηνο 2008 με πτώση 13%.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται, χάρη στις δεικτοβαρείς πετρελαϊκές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, και κινείται 0,49% υψηλότερα στις 5.556 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,26% στις 6.340 μονάδες και ο CAC 0,51% στις 4.374 μονάδες.

Η France Telecom αντιδρά με ράλι 6,4% μετά τη λήξη της επιθετικής προσφοράς εξαγοράς της TeliaSonera (-14%).

Η αναρρίχηση στις τιμές των μετάλλων στηρίζει τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις και η Anglo American ενισχύεται 1,9%, ενώ η Rio Tinto 1,8%.

Η BNP Paribas υποχωρεί 1,4% κατόπιν υποβάθμισης από την HSBC. Η μετοχή της Natixis διολισθαίνει 2,6%, της Credit Agricole 0,7% και της Fortis 3,4%. Η UBS υποχωρεί 3,8%.

Η BMW υποχωρεί 2% και η Renault 1,4%, καθώς η αναρρίχηση του πετρελαίου στα 142 δολάρια ανά βαρέλι επιτείνει τις πιέσεις στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Ο δείκτης Stoxx 600 έχει διολισθήσει 21% μέχρι στιγμής στο έτος, με τη χειρότερη εμφάνιση από το 1987. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε με απώλειες επί τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, εξαιτίας ανησυχιών για τις τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου, την πιστωτική κρίση και την οικονομική επιβράδυνση.

Η αμερικανική αγορά έχει διολισθήσει 20% σχεδόν από τα υψηλά 2007 και βρίσκεται επισήμως σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή bear market. Ο Dow κλείνει τον Ιούνιο με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1930, σύμφωνα με στοιχεία του MarketWatch.

Ο δείκτης CSI 300 στη Σαγκάη έχει υποχωρήσει 48% από τις αρχές του έτους.

Οι αγορές futures προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street σήμερα. Θα ανακοινωθούν τα μεγέθη για τον δείκτη PMI Chicago Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v