Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εύθραυστες ισορροπίες" στις ευρωαγορές

Με το πετρέλαιο σε νέο ρεκόρ και τον πληθωρισμό να υποχρεώνει σε αυξήσεις επιτοκίων, ο FTSE ακολούθησε προς στιγμήν τον Dow σε bear market, όμως σταθεροποιείται κατόπιν σφοδρής τεχνικής αντίδρασης.

Με το πετρέλαιο σε νέο ρεκόρ και τον πληθωρισμό να υποχρεώνει σε αυξήσεις επιτοκίων, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο ακολούθησε προς στιγμήν τον Dow Jones σε bear market, αλλά σταθεροποιείται αυτή την ώρα κατόπιν σφοδρής τεχνικής αντίδρασης.

Ο δείκτης FTSE διαμορφώνεται αυτή την ώρα σταθεροποιητικά στις 5.429 μονάδες, ενώ στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης διαμορφώθηκε 20% χαμηλότερα από το περσινό υψηλό του, που είναι ο ορισμός της bear market. Η πτώση του λονδρέζικου δείκτη από το τελευταίο υψηλό στις 15 Ιουνίου 2007 ανήλθεστο 20,2%.

Ο δείκτης DAX υποχωρεί αυτή την ώρα 0,6% στις 6.266 μονάδες και ο CAC 0,72% στις 4.265 μονάδες, ενώ οι πρωινές τους απώλειες ξεπέρασαν το 1%.

Οι επενδυτές έχουν πλήρως προεξλοφλήσει αύξηση του επιτοκίου του ευρώ στο 4,25% σήμερα και αναμένουν την ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, για τυχόν ενδείξεις όσον αφορά τις μετέπειτα κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου της κορόνας κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5% το πρωί.

Η συνακόλουθη ενίσχυση του ευρώ ασκεί πιέσεις στο δολάριο, που με τη σειρά του ωθεί ακόμη υψηλότερεα το πετρέλαιο, το οποίο διαμορφώνεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ στα 144 δολάρια ανά βαρέλι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ο δείκτης Dow Jones, διολίσθησε χθες σε περιοχή bear market, καθώς έχει υποχωρήσει 21% από το τελευταίο υψηλό του.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση και οι προβλέψεις για περαιτέρω απομειώσεις και ζημίες πολλαπλασιάζονται, με τελευταία την πρόβλεψη της Citigroup ότι η UBS (-2,6%) ενδεχομένως να ανακοινώσεις περαιτέρω διαγραφές 6,9 δισ. δολ. και να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι πιέσεις συνεχίζονται στους ενεργοβόρους κλάδους, ειδικά μετά την υποβάθμιση της Air France από την Deutsche Bank σε «πώληση».

Η Daimler διολισθαίνει 1,8% και η Air France 3%.

Ρευστοποιήσεις επικρατούν στον μεταλλευτικό κλάδο, καθώς ορισμένοι τον θεωρούν πλέον κορεσμένο και η ArcelorMittal υποχωρεί 4,7% ενώ η BHP Billiton 3,4%.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο χθες, τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πετρελαίου, τα ανησυχητικά στοιχεία από την αγορά εργασίας και η πτώση της General Motors ώθησαν τον δείκτη Dow Jones σε ημερήσια πτώση 1,46%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,32% και ο S&P 1,82%.

Στην Ασία, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε 0,7%, ενώ ο Nikkei ενισχύθηκε οριακά 0,02%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνεδρίαση στην Κίνα, όπου ο δείκτης CSI 300 βρέθηκε να χάνει έως και 3,1% - «ανεβάζοντας» τις απώλειές του από την αρχή του 2008 στο 50% - για να κατορθώσει τελικώς να αντιστρέψει πλήρως το κλίμα και να σημειώσει κέρδη πλησίον του 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v