Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dow: Και τυπικά σε bear market, λένε οι αναλυτές

Με πτώση 21% από το υψηλότερο επίπεδό του (στις 14.164 μονάδες), ο Dow Jones εισήλθε από την Τετάρτη 2/7 και τυπικά σε bear market, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι "τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά".

Dow: Και τυπικά σε bear market, λένε οι αναλυτές
Με πτώση 21% από το υψηλότερο επίπεδό του (στις 14.164 μονάδες), ο Dow Jones εισήλθε από την Τετάρτη 2/7 και τυπικά σε bear market, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι "τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά".

Όπως αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, βάσει των προηγούμενων bear markets, οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη περαιτέρω πτώση του δείκτη στο επόμενο χρονικό διάστημα.

"Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στο τέλος", σημειώνει ο κ. Dean Gulis, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους τριών δισ. δολαρίων. "Οι μετοχές υποχωρούν σχεδόν για 12 μήνες και θα συνεχίσουν να το πράττουν τουλάχιστον για κάποιο διάστημα".

Πρόκειται για τη 12η φορά όπου ο δείκτης εισέρχεται σε περίοδο bear market από το 1962, ενώ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων είχε σημειώσει μέση πτώση 29%, με την περίοδο πτώσης να διαρκεί 222 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Birinyi Associates.

Η μεγαλύτερη περίοδος bear market για τον κορυφαίο δείκτη παγκοσμίως καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1973 και διήρκεσε 694 ημέρες, με τη μέση πτώση να φτάνει στο 45%.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones υποχώρησε στη συνεδρίαση της Τετάρτης στις 11.215,51 μονάδες, εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές GM και Alcoa, ενώ το ιστορικό του υψηλό ήταν 14.164,53 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου 2007. 

Παράλληλα, ο Standard & Poor's βρίσκεται 19,4% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του, ήτοι στο όριο μόλις 10 μονάδων πριν και από τη δική του είσοδο σε bear market.

"Βαρίδι" G.M. - τράπεζες

Μεταξύ των μετοχών που βαρύνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του Dow Jones, σαφώς, στην κορυφή βρίσκεται η General Motors, η οποία έχει υποχωρήσει 74% κατά τη διάρκεια των εννέα τελευταίων μηνών, αντιδρώντας στην έκρηξη του πετρελαίου κατά 79%, γεγονός το οποίο πλήττει σημαντικά τις πωλήσεις μικρών φορτηγών αλλά και σπορ αυτοκινήτων.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης η μετοχή της G.M. υποχώρησε στα 9,98 δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1954, μετά και την πρόβλεψη της Merrill Lynch ότι ο όμιλος έχει άμεση ανάγκη ένεσης ρευστότητας 15 δισ. δολαρίων, αλλά ακόμη και εάν το επιτύχει, η χρεοκοπία του δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Την ίδια στιγμή Citigroup, AIG και Bank of America έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50%, ενώ οι απομειώσεις ενεργητικού των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζουν, πλέον, τα 400 δισ. δολάρια, καθιστώντας την όποια ανάκαμψη του κλάδου ιδιαίτερα επισφαλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v