Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ και Riksbank συνεδριάζουν για τα επιτόκια

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο της ευρωζώνης στο 4,25% και η Riksbank αύξησε ήδη το επιτόκιο της σουηδικής κορόνας στο 4,5%, προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες.

ΕΚΤ και Riksbank συνεδριάζουν για τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της ευρωζώνης για πρώτη φορά σε ένα χρόνο σήμερα, και όλα τα βλέμματα είναι στραμένα στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Ζαν Κλωντ Τρισέ, που θα προσφέρει ενδείξεις για το κατά πόσον αυτή η αύξηση θα είναι αρκετή ώστε να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το 21μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποιεί την τακτική συνεδρίαση του Ιουλίου στην Φρανκφούρτη το μεσημέρι και αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» με ρυθμούς ρεκόρ 4%. Η απόφαση είναι πλήρως προεξοφλημένη, καθώς την είχε ουσιαστικώς προαναγγείλει ο κ. Τρισέ τον περασμένο μήνα.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον η κεντρική τράπεζα θα μείνει ικανοποιημένη με την μία αυτή αύξηση ή θα προχωρήσει σε περαιτέρω. Κατόπιν των «επιθετικών» δηλώσεων του κ. Τρισέ χθες, που δήλωσε ότι επαπειλείται «έκρηξη» των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που είπε ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι προφανής, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί και σε νέα αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τον συνήθη προγραμματισμό, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι αποφάσεις της Bank of England για τα επιτόκια θα ληφθούν στην συνάντηση 9-10 Ιουλίου.

Σήμερα όμως πραγματοποίησε την τακτική της συνεδρίασης και η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Η Riksbank αύξησε το επιτόκιο της κορόνας κατά 0,25 μονάδες στο 4,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v