Σε ελεύθερη πτώση οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι Ευρωπαίοι επενδυτές, με αποτέλεσμα τη νέα σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηρίων, καθώς το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράκ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαιτέρως τις αγορές.

Νέα ”βουτιά” πραγματοποίησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ιδιαιτέρως ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράκ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες πραγματοποίησαν μετοχές τραπεζικών και ασφαλιστικών εταιριών, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και οι πετρελαϊκές εταιρίες.

Στο Λονδίνο οι μετοχές έφτασαν να διαπραγματεύονται σε επίπεδα που βρίσκονταν το καλοκαίρι του 1995, με το δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί κατά 4,80%, διαμορφούμενος στις 3.287,00 μονάδες.

Παράλληλα, οι κύριοι δείκτες του Παρισιού και της Φρανκφούρτης, συνέχισαν να υποχωρούν για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, με το δείκτη CAC 40 να έχει χάσει περί τα δύο τρίτα της αξίας του από τον Σεπτέμβριο του 2000.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,62%, διαμορφούμενος στις 2.403,04 μονάδες. Η μετοχή της Alstom έχασε σχεδόν τη μισή αξία της, μετά την ανακοίνωση της πώλησης κύριων μονάδων της και την αποχώρηση του διευθύνοντα συμβούλου της.

Στη Γερμανία, η ελεύθερη πτώση του δείκτη DAX, ενέτεινε τους φόβους ότι η παρούσα κάμψη ενδέχεται να είναι πιο σοβαρή από την ”Μεγάλη Ύφεση” του 1930. Ο δείκτης αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 4,82%, βρισκόμενος στις 2.194,12 μονάδες.

”Η κατά 70% υποχώρηση των τιμών των μετοχών από τις 7 Μαρτίου του 2000, παίρνει απειλητικά μεγάλες διαστάσεις σε ιστορική βάση”, εκτιμά σε ανάλυσή της η Merrill Lynch.

Οι τιμές των τραπεζικών και ασφαλιστικών μετοχών ήταν και πάλι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της σημερινής συνεδρίασης, καθώς επανήλθαν οι φόβοι σχετικά με τις επιπτώσεις της υποχώρησης των χρηματιστηριακών αγορών στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Royal & Sun Alliance, της Axa και της Munich Re.

Χαμηλότερα βρέθηκαν και οι πετρελαϊκές εταιρίες όπως η BP, η Eni και η Total Fina, καθώς οι αναλυτές της J.P. Morgan αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προτάσεις τους για την αγορά μετοχών του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v