Μπους, επιτόκια και Intel πιέζουν την Ευρώπη

Βαραίνουν για άλλη μια συνεδρίαση τις ευρωαγορές οι γεωπολιτικές ανησυχίες, με αφορμή τις νέες δηλώσεις Μπους στο Λευκό Οίκο, ενώ αρνητικά επιδρά και το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street, αλλά και η περιορισμένου εύρους -κατά τους αναλυτές - μείωση των ευρωεπιτοκίων.

Βαραίνουν για άλλη μια συνεδρίαση τις ευρωαγορές οι γεωπολιτικές ανησυχίες, με αφορμή τις δηλώσεις Μπους στο Λευκό Οίκο, ενώ αρνητικά επιδρά και το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street, αλλά και η περιορισμένου εύρους -κατά τους αναλυτές - μείωση των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, το ”τέλος της διπλωματίας” σχετικά με το Ιράκ ”εξήγγειλε” ο Πρόεδρος Μπους σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο, όπως σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς, αφού δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιτεθούν και μόνες αν χρειαστεί στο Ιράκ.

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές επιτείνει ακόμα η ”απογοήτευση” πολλών επενδυτών αναφορικά με την περιορισμένη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφού, όπως τονίζουν αναλυτές της αγοράς, περισσότερο ευπρόσδεκτη θα ήταν μια μείωση κατά 0,5%.

Εξάλλου, πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ST και της Infineon, ύστερα από την πρόβλεψη της Intel για την μείωση των πωλήσεών της το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται και η μετοχή της Vivendi, ύστερα από την καταγραφή ζημιών – ρεκόρ 23,3 δισ. ευρώ το 2003.

Σε χαμηλότερο επίπεδο βρίσκονται και οι μετοχές της Philips, αφού η εταιρία καταγράφει σημαντικό ποσοστό των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί σήμερα στο report που θα καταθέσει ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χ. Μπλιξ, στα Ηνωμλένα Έθνη, στο οποίο θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί από το Ιράκ στο θέμα της συνεργασίας.

Στις 3.516 μονάδες κινείται ο δείκτης FTSE 100, καταγράφοντας απώλειες 1,08%, ενώ στις 2.410 μονάδες βρίσκεται ο DAX (-1,12%).

Eξάλλου, πτώση κατά 1,17% καταγράφει ο CAC 40, στις 2.589 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v