Κρατούν τα κέρδη οι ευρωαγορές

Οι απώλειες των ασφαλιστικών είναι αυτές που περιορίζουν τα κέρδη στο Λονδίνο, ενώ Παρίσι και Φρανκφούρτη κινούνται υψηλότερα. Θετικό προμηνύεται το άνοιγμα για τη Wall, εν αναμονή των στοιχείων για το δείκτη ISM, τις προσωπικές αλλά και τις κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Οι ασφαλιστικές ”κρατούν” το Λονδίνο από περαιτέρω άνοδο, ενώ Παρίσι και Φρανκφούρτη κινούνται σταθερά προς τα πάνω, εν αναμονή της θετικής έναρξης στη Wall, αλλά και της ανακοίνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ αναμένονται τα στοιχεία για το δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας ISM, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υποχώρηση στο 52 το Φεβρουάριο από το 53,9 του Ιανουαρίου. Τα προσωπικά εισοδήματα αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο 0,4% ενώ οι προσωπικές δαπάνες πτώση 0,2%. Οι κατασκευαστικές δαπάνες του Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο 0,4%, σε σχέση με το 1,2% του προηγουμένου μήνα.

Περί το 3,5% υποχωρεί η μετοχή της ασφαλιστικής Royal & Sun Alliance, ενώ ακολουθούν η Old Mutual, με πτώση 2% και η Legal & General, με απώλειες 1,2%. Ο αναλυτής της Financial Spreads, Jim Morrison, σχολίασε πως όλα οφείλονται στις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Εξάλλου, η μετοχή της Manchester United καταγράφει κέρδη περί το 7,5%, εν μέσω έντονων φημολογιών ότι ακόμη ένας επενδυτής έχει αποκτήσει μερίδιο συμμετοχής στους πρώην πρωταθλητές Αγγλίας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις φήμες για πιθανή εξαγορά.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία, η μεταποιητική δραστηριότητα παρουσίασε αύξηση το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά ύστερα από έξι μήνες, με το ποσοστό μάλιστα να διαμορφώνεται πάνω από το επίπεδο των 50, που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι ειδήσεις από το Σαββατοκύριακο ότι το Ιράκ έχει ήδη καταστρέψει αρκετούς από τους πυραύλους που έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη, σε συνδυασμό με την επανεξέταση της άδειας προσέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος, από την βουλή της γείτονος χώρας.

Η ΑΒΒ διεύρυνε τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης κατά 5,7%, καθώς αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor’s. Κέρδη κατά 12,5% καταγράφει και η μετοχή της Ahold, εν μέσω προσδοκιών ότι η βρετανική ανταγωνιστική Tesco θα καταθέσει πρόταση εξαγοράς.

Υψηλότερα κατά 2% κινούνται και οι μετοχές της ολλανδικής τηλεπικοινωνιακής Royal KPN, καθώς παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, η εταιρία υποσχέθηκε ότι θα περικόψει το χρέος και θα αυξήσει τα λειτουργικά κέρδη αυτό το έτος.

Ο δείκτης FTSE 100 κινείται στις 3689,2 μονάδες με κέρδη 0,92% ενώ και ο DAX αυξάνεται κατά 1,96% στις 2596,92 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται περί το 1,32% στις 2790,49 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v