Η Τουρκία καθυστερεί τα σχέδια των ΗΠΑ

Νέα τροπή παίρνουν τα σχέδια των ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράκ, καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να επανεξετάσει άμεσα το αίτημα για να παράσχει πρόσβαση στα αμερικανικά στρατεύματα.

Η Τουρκία καθυστερεί τα σχέδια των ΗΠΑ
Αλλάζουν τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, καθώς η Τουρκία δεν φαίνεται να ”βιάζεται” να επανεξετάσει το αίτημα των ΗΠΑ για την έγκριση ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της.

Ο Ρετζίπ Ερντογάν, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα θέσει ξανά στη Βουλή αυτή την εβδομάδα το ζήτημα της έγκρισης για την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων.

Μάλιστα, τα σχόλια του Ερντογάν ίσως αναγκάσουν το Πεντάγωνο να αλλάξει την κατεύθυνση 30 περίπου πλοίων που περιμένουν να ”ξεφορτώσουν” τανκς και άλλα όπλα στο Κουβέιτ. Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, πολεμικοί αναλυτές θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστο δύο εβδομάδες προκειμένου οι ΗΠΑ να μεταφέρουν το σύνολο των οπλικών τους συστημάτων από την 4η μεραρχία του Τέξας.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους επιμένουν ότι ”οι φιλικές σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχιστούν”. Ωστόσο, η απόρριψη από το Κοινοβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης βάζει σε κίνδυνο και ένα αμερικανικό πακέτο οικονομικής βοήθειας, συν μια δωρεά ύψους 6 δισ. δολαρίων που θα συνόδευε τα στρατεύματα.

Εξάλλου, οι αμερικανικές και πακιστανικές αρχές κατόρθωσαν να συλλάβουν το τρίτο τη τάξει μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Καλέντ Σεϊκ Μοχάμεντ, ο οποίος φέρεται και ως σχεδιαστής του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Μοχάμεντ συνελήφθη στο Πακιστάν ύστερα από έντονες πιέσεις των ΗΠΑ στη κυβέρνηση του Περβέζ Μουσαράφ για την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου, προκειμένου να συλληφθούν στελέχη της Αλ Κάιντα που ενδεχομένως να βρίσκονται στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοχάμεντ έχει παραδεχθεί σε τηλεοπτική συνέντευξη τον προηγούμενο Μάιο ότι είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v