Macro στοιχεία, Buffett, ευρώ πιέζουν την Ευρώπη

Βαθύτερα στο ”κόκκινο έδαφος” κινούνται οι ευρωαγορές με τους δείκτες να δέχονται συνδυασμένα χτυπήματα από μακροοικονομικά στοιχεία, εταιρικές ειδήσεις, αλλά και την ενίσχυση του ευρώ, έναντι του δολαρίου. Πτωτικό αναμένεται το άνοιγμα στη Wall.

Βαθύτερα στο ”κόκκινο έδαφος” κινούνται οι ευρωαγορές με τους δείκτες να δέχονται συνδυασμένα χτυπήματα από μακροοικονομικά στοιχεία, εταιρικές ειδήσεις, αλλά και την ενίσχυση του ευρώ, έναντι του δολαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, αυξημένη στο 8,6% διαμορφώθηκε η ανεργία Ιανουαρίου στην περιοχή της ευρωζώνης, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ πτώση κατά 1,9% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Εξάλλου, σε χαμηλά έξι ετών διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, απογοητεύοντας τους αναλυτές.

Παράλληλα, η ενίσχυση του ευρώ, έναντι του δολαρίου προκαλεί την υποχώρηση των μετοχών σε εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, αφού οι επενδυτές θεωρούν ότι θα πληγεί η κερδοφορία τους.

Αναλυτές της Goldman Sachs τονίζουν μάλιστα ότι μια ανατίμηση κατά 10% του ευρώ έναντι του δολαρίου, οδηγεί σε υποχώρηση 4% περίπου στην κερδοφορία των συγκεκριμένων εταιριών.

Στα εταιρικά νέα, πτώση σημειώνουν οι τίτλοι της Porsche, ύστερα από την υποχώρηση που σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρίας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η μετοχή της χημικής Degussa, με τα αποτελέσματα της εταιρίας να μην ικανοποιούν τους επενδυτές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η σύσταση ”πώληση” της Merrill Lynch, για την εταιρία Munich Re.

Aρνητικά στο κλίμα επέδρασαν και οι δηλώσεις του γνωστού και πλέον επιτυχημένου επιχειρηματία των τελευταίων ετών, W. Buffett, ο οποίος χαρακτήρισε τις μετοχές ”μη ελκυστικές” και τα παράγωγα ως ”ωρολογιακή βόμβα”.

Σημειώνεται ότι τα futures στη Wall προδιαγράφουν αρνητικό ξεκίνημα.

Στις 3.649 μονάδες κινείται ο δείκτης FTSE 100 (-0,97%), ενώ ο DAX καταγράφει απώλειες ύψους 1,54%, στις 2.510 μονάδες.

Εξάλλου, πτώση κατά 2,07% καταγράφει ο δείκτης CAC 40, στις 2.704 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v