Οι γεωπολιτικές ανησυχίες ”έριξαν” τις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένα από την σημαντική μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, αλλά και τις έντονες γεωπολιτικές ανησυχίες τόσο για την Νότιο Κορέα, όσο και για το Ιράκ.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένα από την αποδυναμωμένη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, όπως και λόγω των έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών.

Τις ανησυχίες ενέτεινε πρώτη η Νότιος Κορέα με την δοκιμαστική ρήψη πυραύλου στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, με την δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να καταστρέψει τους πυραύλους που θα υποδείξουν τα Ηνωμένα Έθνη, προκάλεσε νέες εντάσεις.

Παράλληλα, η ανακοίνωση περί σημαντικής μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, στέρησε περί τη μία ποσοστιαία μονάδα από τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν μετά την ανακοίνωση της Prudential ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του μερίσματός της, για το ενδεχόμενο ότι και οι υπόλοιπες εταιρίες θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις. Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Credit Suisse Group μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Σημαντικές απώλειες είχαν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες Deutsche Telekom και France Telecom. Σύμφωνα με άρθρο γερμανικής εφημερίδας, ο πρώην διευθύνων οικονομικός σύμβουλος της Deutsche Telekom θεωρούσε το 1999 ότι η εταιρία ήταν υπερτιμημένη, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι η εταιρία παραπλάνησε τους μετόχους της.

Παράλληλα, ο οικονομικός διευθυντής της France Telecom, δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της εταιρίας.

Μία από τις λίγες εταιρίες που κατέγραψαν κέρδη, ήταν η Michelin, καθώς σημείωσε 18% αύξηση στα λειτουργικά της κέρδη.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 4,53%, διαπραγματευόμενος χαμηλότερα από το επίπεδο των 2.500 μονάδων, στις 2.454,79 μονάδες, ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τόσο το Παρίσι, όσο και το Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 2.683,37 μονάδες, μειωμένος κατά 3,67%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,17%, στις 3.621,50 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v