Παράβαση του Σ.Σ. ομολογεί ο Γάλλος πρωθυπουργός

Για πρώτη φορά σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα ενδέχεται να έχει ήδη ξεπεράσει το 3% -όριο που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας- αρνήθηκε ωστόσο την πιθανότητα να περιορίσει η κυβέρνησή του τις κρατικές δαπάνες.

Παράβαση του Σ.Σ. ομολογεί ο Γάλλος πρωθυπουργός
Για πρώτη φορά σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, παραδέχθηκε ότι η Γαλλία ενδέχεται να έχει ήδη ξεπεράσει το όριο του 3% του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της, που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων λιτότητας.

Σε ομιλία του στο Παρίσι, ενώπιον του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γαλλίας, ο Ραφαρέν δήλωσε ότι ”είναι πιθανό το έλλειμμά μας να έχει από το 2002 ξεπεράσει το 3%”, αρνούμενος ωστόσο την πιθανότητα η γαλλική κυβέρνηση να εξαναγκαστεί σε περιορισμό των κρατικών δαπανών προκειμένου να ελέγξει το έλλειμμα.

”Όταν η ανάπτυξη είναι αβέβαιη, δεν μειώνεις τις δαπάνες περισσότερο απ’ όσο είναι αναγκαίο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του ήδη αρνητικού οικονομικού κλίματος”, δήλωσε ο Ραφαρέν.

Ο Ραφαρέν παραδέχθηκε επίσης ότι η οικονομία της Γαλλίας, το 2003, θα παρουσιάσει μικρότερους των αρχικών, κυβερνητικών προβλέψεων ρυθμούς ανάπτυξης, που έκαναν λόγο για 2,5%, ενώ το 2002 είχε αυξηθεί κατά 1,2%.

Η προφανής αψήφηση του Συμφώνου Σταθερότητας, εκτιμούν αναλυτές, αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέτρα ενάντια στη γαλλική κυβέρνηση, εάν επιβεβαιωθεί, με την παρουσίαση των τελικών στοιχείων στο τέλος της εβδομάδας, ότι το έλλειμμα έχει ξεπεράσει το 3%.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Γαλλία όσο και οι Γερμανία και Βρετανία, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον έλεγχο των ελλειμμάτων τους, έχουν ήδη προτείνει την ελαστικότερη εφαρμογή του Συμφώνου, προκειμένου να επιτραπεί στις χώρες να έχουν σχετικώς αυξημένα ελλείμματα σε δύσκολες οικονομικά περιόδους.

Ωστόσο, έχουν αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει στη γενικότερη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στο ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v