Το σκάνδαλο της Ahold ”πιέζει” τις ευρωαγορές

Η συντριπτική κατάρρευση των μετοχών της Ahold ύστερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου και την παραίτηση του CEO της, σε συνδυασμό με τους φόβους για ύφεση στη γερμανική οικονομία αλλά και τις προθέσεις Ντουίζενμπεργκ για μείωση των επιτοκίων, οδηγούν χαμηλότερα τις ευρωαγορές.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε με την Ahold, οδηγεί σε απώλειες 57% τη μετοχή της, ενώ παράλληλα οι φόβοι για την πορεία της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, πιέζουν αρνητικά τις αγορές.

Συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια εταιρία σούπερ μάρκετ, Royal Ahold, έχασε περίπου το ήμισυ της αξίας της (57%) ύστερα από την ανακοίνωση για ”φουσκωμένα” κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και ο διευθύνων σύμβουλός της.

Αντίστοιχα η Bayer, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία, σημειώνει απώλειες 5,3% καθώς αποδείχτηκε ότι η εταιρία εάν και γνώριζε τα προβλήματα που προκαλούσε το φάρμακο Baycol, συνέχισε την προώθησή του.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σχολίασε πως η προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης αυτό το έτος, δεν υποστηρίζεται πλέον από τα τελευταία στοιχεία.

Παράλληλα, η γερμανική οικονομία κατευθύνεται προς το δεύτερο έτος ύφεσης, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, καθώς οι ανησυχίες για πόλεμο στο Ιράκ και το ισχυρό ευρώ, πλήττουν τις εξαγωγές, που αποτελούν κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώνεται στις 3711,0 μονάδες με απώλειες 0,43%, ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 1,03% στις 2800,72 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,96% στις 2596,93 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v