Το ισχυρό ευρώ πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Η εκτίναξη της τιμής του ευρώ περίπου 24% έναντι της αντίστοιχης τιμής του δολαρίου, στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για τις ευρωπαϊκές εταιρίες εξαγωγής, τα προϊόντα των οποίων είναι ιδιαίτερα ακριβά στις διεθνείς αγορές.

Το ισχυρό ευρώ πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές
Τα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου δημιουργούν προβλήματα στα ευρωπαϊκά προϊόντα, τα οποία πλέον δεν είναι τόσο ελκυστικά στις διεθνείς αγορές.

Η Huhtameki Oyj, η φινλανδική εταιρία που κατασκευάζει τα ποτήρια των αναψυκτικών για τα McDonalds, παρά την αύξηση των τιμών και τη μεταφορά μέρους της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είδε τις πωλήσεις του τετάρτου τριμήνου να υποχωρούν κατά 9%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρίας, Τίμο Σαλόνεν, τονίζει χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατό να περιοριστούν πλήρως οι αρνητικές επιδράσεις της ανόδου του ευρώ.

Ακόμη, εταιρίες όπως η ιταλική Ducati, αλλά και η γαλλική Alcatel, βλέπουν τα προϊόντα τους να αντιμετωπίζουν όλο και χαμηλότερη ζήτηση, καθώς είναι ακριβότερα όταν μετατρέπονται σε δολάρια.

Στις αρχές του μήνα η γαλλική Alcatel ανακοίνωσε το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο ζημιών, ενώ προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου αναμένονται περί το 30% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v