Αντιδρούν στο πρόγραμμα των ΗΠΑ οι Ευρωπαίοι

Την αντίδρασή τους στο οικονομικό πρόγραμμα ύψους 690 δισ. δολαρίων των Ηνωμένων Πολιτειών εξεδήλωσαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ, όσο και ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης των G7.

Αντιδρούν στο πρόγραμμα των ΗΠΑ οι Ευρωπαίοι
Αντίθετοι με το οικονομικό πρόγραμμα ύψους 690 δισ. δολαρίων των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ, όσο και ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης των G7.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι η επανεμφάνιση των ”διπλών ελλειμμάτων”, δηλαδή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του προϋπολογισμού, είναι πιθανό να δημιουργήσει κινδύνους σταθερότητας, που με τη σειρά τους είναι πιθανό να καταλήξουν σε ”παρακλάδια” εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γκόρντον Μπράουν και ο Τζον Μάνλεϊ, υπουργοί Οικονομικών της Βρετανίας και του Καναδά αντίστοιχα, δήλωσαν ότι τα ελλείμματα είναι φυσιολογικά σε περιόδους βραδείας ανάπτυξης.

Ο Τζον Σνόου από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε σκληρά για να πετύχει τη διεθνή στήριξη για το σχέδιο του Μπους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ, επισήμανε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη, ενώ εμφανίστηκε να αλλάζει γραμμή από τους προηγούμενους ισχυρισμούς, ότι δηλαδή οι αβεβαιότητες είναι πιθανό να καταστήσουν την περικοπή των επιτοκίων μη εφαρμόσιμη.

Παράλληλα, ο Ντουίζενμπεργκ αρνήθηκε ότι βρέθηκε υπό πίεση από τους υπουργούς Οικονομικών της G7 στη διάρκεια της συνεδρίασης, προκειμένου να περικόψει τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v