Ανησυχία λόγω Ahold στις ευρωαγορές

Χαμηλότερα έκλεισαν για άλλη μία φορά οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ανακοίνωση της ολλανδικής εταιρίας Royal Ahold περί λογιστικών αλχημειών προκάλεσε την έντονη ανησυχία των επενδυτών.

Χαμηλότερα έκλεισαν για ακόμη μία συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ανακοίνωση της ολλανδικής εταιρίας Royal Ahold περί αλχημειών στα μεγέθη του 2001 και του 2002, προκάλεσε την έντονη ανησυχία των επενδυτών.

Οι επενδυτές, φοβήθηκαν ότι η ανακοίνωση της Ahold ενδέχεται να αποτελεί την πρώτη από μία σειρά αποκαλύψεων περί εταιρικών ατασθαλιών, αντίστοιχη με τα λογιστικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ, που συνέβαλαν στη δραματική υποχώρηση των χρηματιστηριακών αγορών.

Η μετοχή της Ahold είχε απώλειες που έφτασαν το 63%, με αποτέλεσμα ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ να καταγράψει τις μεγαλύτερες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων απώλειες, της τάξεως του 5,38%.

Αντίστοιχη πτώση σημείωσε και η μετοχή της ING, η οποία ελέγχει το 7,4% των μετοχών της Ahold, ενώ για το ίδιο λόγο υποχώρησαν και οι μετοχές των Fortis και Aegon, που έχουν από 5% στην εταιρία.

Απώλειες είχε η μετοχή της Bayer, μετά τη δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων που ανέφεραν ότι η φαρμακοβιομηχανία προωθούσε φάρμακο, ενώ γνώριζε τις αρνητικές επιπτώσεις του σε ορισμένους ασθενείς.

Αντίθετα, άνοδο σημείωσαν οι πετρελαϊκές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της Royal Dutch Petroleum, καθώς το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία, ενώ η Societe Generale αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου κατά 16%, για το πρώτο φετεινό τρίμηνο.

Με απώλειες της τάξεως του 0,68% έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με το δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 3.701,80 μονάδες. Χαμηλότερα έκλεισε και το Παρίσι, με το δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,56%, στις 2.785,61 μονάδες.

Πιέσεις δέχεται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, που υποχωρεί σε ποσοστό 2,48%, διαμορφούμενος στις 2.583,21 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v