Σε χαμηλό 6,5 ετών ο DAX, αρνητικά τα futures

Σε χαμηλό 6,5 ετών κινείται ο γερμανικός δείκτης DAX, καθώς διέσπασε προς τα κάτω τις 2.500 μονάδες, ύστερα και από τις πιέσεις που ασκούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες αλλά και εταιρικά νέα (Bayer, Deutsche Telekom). Ηπιότερη, αν και σημαντική, η πτώση σε Λονδίνο και Παρίσι. Ισχυρή πτώση προμηνύουν τα futures για τη Wall

Σημαντικές απώλειες εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως ο δείκτης DAX, ο οποίος υποχωρεί κατά 3,67% και διαμορφώνεται, σε χαμηλό 6,5 ετών, στις 2.475 μονάδες.

Αναλυτές αποδίδουν τη νέα πτώση του γερμανικού δείκτη αφενός στις γεωπολιτικές ανησυχίες που σχετίζονται με τη διαφαινόμενη νέα κόντρα στους κόλπους του ΟΗΕ, και αφετέρου σε εταιρικά νέα που άπτονται της Bayer και της Deutsche Telekom.

Η πρώτη, φαίνεται ότι συναντά αντιδράσεις και αγωγές για το φάρμακό της κατά της χοληστερίνης, που παλαιότερα τις είχε αποφέρει σημαντικά κέρδη. Η τηλεπικοινωνιακή, αντίστοιχα καλείται να ”αντιμετωπίσει” πληροφορίες του κρατικού τηλεοπτικού ARD, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση είναι πιθανό να εξαπάτησε τους μετόχους, μέσω της απόκρυψης σημαντικών επιχειρηματικών ρίσκων που σχετίζονται με την δημόσια προσφορά τίτλων της εταιρίας το 2000.

Πτωτικά και το Λονδίνο, στο -2,13% και τις 3.623 μονάδες, με τη μετοχή της Prudential να δέχεται σημαντικές πιέσεις από την εκτιμώμενη κίνηση της χρηματοοικονομικής εταιρίας να ”σκληρύνει” τη μερισματική της πολιτική. Αυτή την ώρα η μετοχή καταγράφει απώλειες γύρω στο 13%.

Πιέσεις ασκούνται εξάλλου στον τραπεζικό κλάδο, μετά τις ανακοινώσεις της CSFB περί αποτελεσμάτων και σχεδίων για απολύσεις.

Απώλειες της τάξης του 2,64% εμφανίζει το Παρίσι, με τον CAC 40 να διαμορφώνεται στις 2.712 μονάδες.

Εξάλλου, αρνητική είναι η επιρροή από αμερικανικά futures που δείχνουν σημαντικά χαμηλότερο άνοιγμα για το Dow Jones, αλλά και πτώση για τον S&P 500 και Nasdaq.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο και πάντα στις ΗΠΑ, στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινωθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Φεβρουαρίου, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει πτώση, αλλά και από τις πωλήσεις κατοικιών Ιανουαρίου, για τις οποίες δεν αναμένεται να υπάρξει μεταβολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v