Αναζητούν κατεύθυνση οι ευρωαγορές

Με μόνο το Λονδίνο να κινείται σε θετικό έδαφος, οι ευρωπαϊκές αγορές διατηρούν τη ”νευρικότητα” που επικρατεί από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να δίνουν έμφαση στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, ο οποίος και αναμένεται να έχει τη μικρότερη επίδραση από ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Τα στοιχεία για την ανεργία αναμένεται να καθορίσουν το κλίμα στη Wall.

Με οριακές μεταβολές συνεχίζουν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μόνο το Λονδίνο να κινείται σε θετικό έδαφος, ύστερα από την ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών εταιριών. Στις ΗΠΑ το κλίμα θα καθορίσει η ανακοίνωση του δείκτη της ανεργίας.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες δεν είναι τόσο οικονομικά ”ευάλωτες”, αλλά και ούτε τόσο πολύ εκτεθειμένες στο δολάριο, δύο παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά, τονίζοντας μάλιστα πως όσο η αγορά κινείται νευρικά, ο κλάδος θα συνεχίσει τη σταθερά θετική του πορεία.

Η Deutsche Telekom καταγράφει κέρδη ύψους 2,2%, ύστερα από την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να πουλήσει τμήματα του real estate που διαθέτει στο ενεργητικό της, ύψους ”τουλάχιστον” 1,5 δισ. ευρώ.

Κέρδη κοντά στο 2% καταγράφει και η βρετανική Vodafone, ενώ η εγχώρια ανταγωνιστική της British Telecom ενισχύεται κατά 2,5%. Αναλυτής της Nordea Investment Management αναφέρει ότι εάν υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών δεν θα υποστούν σημαντικό πλήγμα.

Πτώση κατά 1,6% καταγράφουν οι μετοχές της Deutsche Bank, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ύστερα από την απαξίωση επενδύσεών της. Ωστόσο, αναμένει ανάκαμψη στη διάρκεια του 2003.

Η ThyssenKrupp, η μεγαλύτερη εταιρεία χαλυβουργίας της Γερμανίας υποχωρεί κατά το 2%, ενώ και η EasyJet, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης πτήσεων με χαμηλό κόστος, σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο κατά 11% καθώς ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες της αυξήθηκαν κατά 44% τον προηγούμενο μήνα.

Εξάλλου, η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία υποχώρησε κατά 0,2% το Δεκέμβριο έναντι εκτιμήσεων για πτώση κατά 0,1%. Ωστόσο, συνολικά για το 2002 η μεταποιητική δραστηριότητα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 ετών (4%).

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώνεται στις 3615.2 μονάδες με κέρδη 0,51% ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 0.33% στις 2826.75 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει πτώση 0,37% στις 2639,12 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v