Αυτονομήθηκαν θετικά Φρανκφούρτη-Παρίσι

Με κέρδη ουσίας έκλεισαν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατορθώνοντας να ξεφύγουν από την αρνητική επίδραση της Wall Street, κυρίως λόγω της θετικής συμβολής των εταιριών του πετρελαϊκού και φαρμακευτικού κλάδου.

Τα κέρδη των εταιριών του φαρμακευτικού και πετρελαϊκού κλάδου ήταν αυτά που οδήγησαν στην θετική αντιστροφή του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, που αυτονομήθηκαν από την πορεία της Wall Street.

Καθώς η χθεσινή ομιλία του προέδρου Μπους εκιτμάται ότι ήταν ένα ακόμη βήμα προς τον πόλεμο, οι μετοχές των εταιριών του πετρελαϊκού κλάδου αποφάσισαν να επωφεληθούν.

Συγκεκριμένα, η TotalFina έκλεισε με κέρδη 3,1%, όπως και η μετοχή της Royal Dutch Petroleum. H βρετανική BP εκτινάχθηκε κατά 5,7%, ενώ και η ENI ενισχύθηκε περί το 2,4%.

Υψηλότερα κατά 3,5% κινήθηκε και η France Telecom, ύστερα από την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεών της κατά 8,4% στις πωλήσεις του 2002. Η θυγατρική της France Telecom, η Orange, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τετάρτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 7,9%, με τις μετοχές της ωστόσο να υποχωρούν κατά 3%.

Η Deutsche Telekom υποχώρησε κατά 2,2% ύστερα από την επικράτηση φημολογιών ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από την ΕΕ σχετικά με τις τιμές που χρεώνει στις ανταγωνιστικές της για πρόσβαση στο δίκτυό της για παροχή υπηρεσιών DSL.

Πτώση κατά 0,8% κατέγραψε και η Alcatel, ενώ και η Infineon υποχώρησε κατά 2,7% καθώς η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της εταιρίας.

Κατά 2,4% υποχώρησε η μετοχή της Bayer, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αγωγές για το φάρμακο κατά της χοληστερίνης, Baycol.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου ενισχύθηκαν σημαντικά, εν μέσω αισιοδοξίας ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 400 δισ. δολαρίων του αμερικανικού κλάδου, θα βοηθήσει περαιτέρω τις εν λόγω εταιρίες.

Η Aventis ενισχύθηκε κατά 4,3%, ενώ και η Sanofi-Synthelabo σημείωσε κέρδη 6,5%. Η Novartis κατέγραψε άνοδο 5,8%, και η γερμανική Schering σημείωσε άνοδο 4,6%.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3483,8 μονάδες με οριακές απώλειες 0,18%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,43% στις 2840,05 μονάδες. Ο DAX διαμορφώνεται στις 2713,80 μονάδες με κέρδη 1,59%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v