Περιορίζουν τις απώλειες οι ευρωαγορές (update)

Η ανάκαμψη των μετοχών του ασφαλιστικού κλάδου είναι ο λόγος που οδηγεί σε περιορισμό των απωλειών τους δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σημαντική είναι και η ”βοήθεια” που έρχεται από την αμερικανική αγορά, με τα futures να περιορίζουν την πτώση.

Περιορίζουν τις απώλειές τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς φαίνεται ότι ανακάμπτουν και τα futures στη Wall, ύστερα από τις αρχικές ενδείξεις για υψηλή πτώση με την έναρξη της συνεδρίασης.

Ευρωπαίοι χρηματιστές εξέφρασαν τους φόβους τους πως ο πόλεμος στο Ιράκ θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, συρρικνώνοντας την κατανάλωση.

Εξάλλου, αναλυτές της αγοράς εκφράζουν το φόβο πως οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία θα περιορίσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, αγοράζοντας αξιόγραφα, ώστε να συρρικνώσουν - κατά το δυνατόν - τις υποαξίες των χαρτοφυλακίων τους.

Για την αγορά της Φρανκφούρτης ειδικότερα, η περιστολή των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ της χώρας από τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, W. Clement, δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις.

Πτωτικά κινούνται, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι της Allianz, της Munich RE, της ING, Philips, της Siemens, αλλά και της Bayer, ύστερα από την έντονη φημολογία, που υποστηρίζει πως μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με 15.000 μηνύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα futures στη Wall, ύστερα από τις αρχικές υψηλές απώλειες, ανέκαμψαν, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος.

Στις 3.489 μονάδες κινείται ο FTSE 100 καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,01%, ενώ στις 2.646 μονάδες υποχωρεί ο δείκτης DAX με πτώση 0,93%.

Εξάλλου, κέρδη κατά 0,47% σημειώνει ο δείκτης CAC 40, στις 2.813 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v