Σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της Bayer

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Bayer, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η εταιρία θα χρειαστεί να καταβάλλει σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις, μετά την απόσυρση του φαρμάκου για τη χοληστερίνη, Baycol, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για περισσότερους από 100 θανάτους.

Σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της Bayer
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών υποχώρησαν οι μετοχές της Bayer, της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο αύξησης των αγωγών κατά της εταιρίας, μετά την απόσυρση του φαρμάκου για τη χοληστερίνη, Baycol.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που δημοσίευσε η HSBC, οι αγωγές ενδέχεται να φτάσουν τις 15.000. Η εταιρία αντιμετωπίζει ήδη 7.400 αγωγές που σχετίζονται με το φάρμακο, το οποίο θεωρείται ότι ευθύνεται για περισσότερους από 100 θανάτους, ενώ έχει συμβιβαστεί σε 400 περιπτώσεις, καταβάλλοντας το ποσό του 1,25 εκατ. δολαρίων.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος για την εταιρία ενδέχεται να ξεπεράσει τα 9 δισ. δολάρια.

Το Baycol, που ήταν το τρίτο καλύτερο σε πωλήσεις φάρμακο της εταιρίας, αποσύρθηκε το 2001 καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνο για νεφρική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα τα κέρδη της Bayer να μειωθούν κατά περισσότερο από 800 εκατ. ευρώ, αναγκάζοντας την φαρμακευτική εταιρία να επισπεύσει την εύρεση στρατηγικού εταίρου.

Οι μετοχές της Bayer έφτασαν να διαπραγματεύονται στα 15,30 ευρώ, στην χαμηλότερή τους τιμή από το 1993, περιορίζοντας αργότερα τις απώλειές τους στο 4,1%, στα 15,86 ευρώ. Οι μετοχές έχουν χάσει το 56% της αξίας τους κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v