Η Wall δεν… έκανε το χατίρι στις ευρωαγορές

Απογοητευτικά εταιρικά και μακροοικονομικά νέα δημιούργησαν από την αρχή της συνεδρίασης άσχημο κλίμα για τις ευρωαγορές. Οι ελπίδες για θετικό άνοιγμα της Wall, που θα βελτίωνε την τάση, διαψεύστηκαν, αφού η πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ απομάκρυνε την διαφαινόμενη μείωση επιτοκίων.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, αφού οι ελπίδες για βελτίωση του κλίματος, που είχαν εναποτεθεί στο ξεκίνημα της Wall διαψεύστηκαν, αφήνοντας Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη με δυσμενείς εταιρικές και μακροοικονομικές ειδήσεις. Σημαντικές πιέσεις για τις χρηματοοικονομικές μετοχές.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης PMI για την ευρωζώνη υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 49,1, το χαμηλότερο επίπεδο για το τελευταίο έτος, σε σχέση με το 50,8 του Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα ανέλθει στο 50,6.

Ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε την ημέρα στο -1,17% και τις 3.813 μονάδες, με εμφανείς τις πιέσεις στις χρηματοοικονομικούς τίτλους και καθώς η μειωμένη για το Σεπτέμβριο ανεργία στις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές για το ύψος το επιτοκίων.

Στο Παρίσι, σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,33% κατέγραψε ο δείκτης CAC 40, σταματώντας στις 2.765 μονάδες. Και εδώ οι χρηματοοικονομικές εταιρίες συγκέντρωσαν την προτίμηση των πωλητών, με την BPN Paribas να ηγείται της πτώσης, εμφανίζοντας απώλειες 10,4%. Χαμηλότερα κατά 6,7% έκλεισε η Societe General, κατά 7,9% Axa, ενώ κέρδη (5,2%) εμφάνισε η μετοχή της France Telecom.

Πτωτικά κατά κινείται αυτή την ώρα το γερμανικό χρηματιστήριο, με το δείκτη DAX να εμφανίζει μεταβολή -3,36%, στις 2.718 μονάδες. ”Δικαιολογία” για τις απώλειες χαρακτηρίζουν αναλυτές την σημαντική κάμψη του γερμανικού PMI. ”Το αρνητικό κλίμα είναι διάχυτο στην αγορά”, επισημαίνουν αναλυτές, ”με τις χρηματοοικονομικές εταιρίες να βρίσκονται στο στόχαστρό του, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για την αξία των βιομηχανικών τους επενδύσεων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v