Οι τράπεζες ”σέρνουν” το χορό της πτώσης

Με τις τράπεζες να δίνουν το ρυθμό προς την κάθοδο, οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν σε αρνητικό πρόσημο, καθώς η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να επωμιστούν υψηλότερα χρέη για να καλύψουν τις επισφάλειες. Πωτικό αναμένεται το άνοιγμα στις ΗΠΑ, ύστερα απο τις αρνητικές ειδήσεις των AMD και Bank of NY.

Με τις τράπεζες να καταποντίζονται, ύστερα από την ανακοίνωση της Goldman Sachs ότι θα υποχρεωθούν να αναλάβουν υψηλότερα χρέη προκειμένου να καλύψουν τις επισφάλειες, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν την πτωτική πορεία.

Σε ανάλογο κλίμα αναμένεται να κινηθεί και η αμερικανική αγορά, ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Advanced Micro Devices αλλά και την αρνητική προειδοποίηση της Bank of New York.

Το χρέος των 154 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της Ευρώπης έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με αναφορά της Goldman Sachs.

H Deutsche Bank καταγράφει απώλειες ύψους 3,2% ύστερα από την υποβάθμισή της σε market perform από market outperformer. Ακολουθεί και ο τίτλος της Commerzbank, με πτώση 2,7%, ενώ και η BNP Paribas υποχωρεί κατά 2,4%.

Πτώση κατά 1,1% καταγράφει και ο τίτλος της βρετανικής Barclay’s καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε την εταιρία σε market performer από recommended list.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Dun & Bradstreet, περίπου 33.000 επιχειρήσεις κατέρρευσαν στη διάρκεια των τριών τριμήνων αυτού του έτους, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τριών τελευταίων ετών.

Μάλιστα, αναλυτής της εταιρίας προειδοποιεί ότι είναι πιθανό στους επόμενους τρεις μήνες η κατάσταση να χειροτερεύσει, εξαιτίας της υποχώρησης των καταναλωτικών δαπανών καθώς ενισχύονται οι φόβοι για την ανεργία.

Η Credit Suisse Group υποχωρεί κατά 4,1%, καθώς η Standard & Poor’s επεσήμανε ότι η τράπεζα ίσως υποχρεωθεί να ενισχύσει με περισσότερα χρήματα τις ζημιογόνες ασφαλιστικές της μονάδες.

Αρνητική είναι και η πορεία του τεχνολογικού κλάδου, ύστερα από την ανακοίνωση ζημιών της Advanced Micro Devices για το τρίτο τρίμηνο. Η Infineon Technologies καταγράφει απώλειες της τάξης του 4,8%.

Πτώση περί το 2% ακολουθούν και οι μετοχές της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, καθώς οι πωλήσεις της εταιρίας υποχώρησαν για ένατο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο, ενώ το μερίδιο της αγοράς υποχώρησε κάτω από το 30%.

Αντίστοιχα, απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της DaimlerChrysler περί το 2,7%. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία ελαστικών στην Ευρώπη, Michelin & Cie., σημειώνει πτώση 4% ενώ και η Porsche υποχωρεί κατά 3,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v