”Ανήσυχη” άνοδος στις ευρωαγορές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι ευρωπαϊκές αγορές, κατορθώνοντας να ”πάρουν πίσω” μέρος των χθεσινών απωλειών, με τις ανησυχίες ωστόσο για την πορεία της οικονομίας να παραμένουν.

Τα σημαντικά -ομολογουμένως- κέρδη που κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα οι ευρωπαϊκές αγορές, δεν εμφανίζονται ικανά να διασκεδάσουν τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία όπως και τα αντίστοιχα εταιρικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τους φόβους για επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, οδήγησαν σε υψηλές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν καταγράψει απώλειες 29 και 20% αντίστοιχα στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ενώ ο γερμανικός DAX υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 40 ετών, υποχωρώντας κατά 36%.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, η Vivendi Universal κατόρθωσε να ενισχύσει τα κέρδη της κατά 6,6%, ύστερα από τη συμφωνία πώλησης της ιταλικής Telepiu στην News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, με τη γαλλική TotalFina να σημειώνει άνοδο κατά 3%, την Royal Dutch Petroleum να κερδίζει 3,2%, και τη βρετανική BP να κλείνει με κέρδη 2,5%.

O FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,03% στις 3797,4 μονάδες, ενώ ακολούθησε και ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 1,84% στις 2828,56 μονάδες. Ο DAX διαμορφωνόταν στις 2785,40 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,56%.

Επιλεγμένες μετοχές του τραπεζικού κλάδου κατόρθωσαν να ανακάμψουν από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας. Η ABN Amro σημείωσε άνοδο 7,2%, η γαλλική Societe Generale κατέγραψε κέρδη περί το 2,6% και στη Φρανκφούρτη η HVB Group κινήθηκε 3,4% υψηλότερα.

Άνοδο κατέγραψαν και οι ασφάλειες, με την Allianz να καταγράφει κέρδη 2,2% και την Munich Re να ενισχύεται περί το 1,6%.

Αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης, ύστερα από τη χθεσινή αρνητική προειδοποίηση της Wal-Mart Stores. Η Pinault Printemps Redoute υποχώρησε κατά 5%, η Karstadt Quelle σημείωσε πτώση 6% ενώ και η βρετανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Sainsbury, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 4%.

Άνοδο κοντά στο 5% καταγράφουν και οι μετοχές της France Telecom, καθώς δημοσίευμα της Les Echos ανέφερε ότι ο Τιερύ Μπρετόν, CEO της Thomson Multimedia, θα αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπον στην ηγεσία της France Telecom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v