Και το 7% άγγιξαν οι απώλειες στην Ευρώπη

Χωρίς το παραμικρό στοιχείο αντίστασης οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πρωτόγνωρες απώλειες που αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 7%, παρασυρόμενες και από την ιδιαίτερα αρνητική πορεία ήδη από την έναρξη της Wall Street.

Δραματικές απώλειες γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας και της τελευταίας του μήνα, με το κλίμα να γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό και τις αγορές να καταγράφουν απώλειες έως και 7%.

Ως ένα από τα κύρια σημεία της αρνητικής πορείας των ευρωπαϊκών αγορών μπορεί να σταθεί η απόφαση της γαλλικής ασφαλιστικής Scor να ζητήσει ”βοήθεια” από τους επενδυτές μέσω της έκδοσης νέων μετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, τα λογιστικά σκάνδαλα, η πιθανότητα ενός πολέμου με το Ιράκ αλλά και οι συνεχώς εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας παγκοσμίως, σχολιάζονται ως ιδιαίτερα αρνητικοί παράγοντες από τους παρατηρητές της αγοράς.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που θέτουν πιο συγκεκριμένες αιτίες, όπως η επιβράδυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και οι αρνητικές ανακοινώσεις πολλών μεγάλων εταιρικών κολοσσών, οι οποίοι προειδοποιούν για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Εκτός αυτού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ, περιέκοψε τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης στο 1,5% για το επόμενο έτος, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ποσοστό της τάξης του 2,5%.

Κοντά στο 31% ανέρχεται η πτώση των μετοχών της Scor. Η γαλλική ασφαλιστική εταιρία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την έκδοση νέων μετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων της. Χαρακτηριστικό είναι πως από την έναρξη του έτους, η χρηματιστηριακή αξία της Scor έχει υποχωρήσει κατά 83%.

Απώλειες κατά 8,3% καταγράφουν οι μετοχές της Axa, της γαλλικής ασφαλιστικής και δεύτερης μεγαλύτερης στην Ευρώπη, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει μονάδες της απολύοντας παράλληλα εργαζόμενους από το διοικητικό κυρίως τμήμα της.

Πτωτικά κινείται και ο τίτλος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, καθώς ανακοίνωσε ότι οι έκτακτες δαπάνες που πρόκειται να αναλάβει για πιθανές επισφάλειες, αναμένεται να είναι υψηλότερες κατά 18% από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Κοντά στο 30% ανέρχονται και οι απώλειες MyTravel, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρία στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 2002 αναμένονται χαμηλότερα κατά 38% στα 990 εκατ. στερλίνες.

Απώλειες καταγράφουν και οι τηλεπικοινωνιακές, με πρώτη την France Telecom (7,7%) να δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των ανησυχιών ότι δεν θα κατορθώσει να αντεπεξέλθει στη μείωση των χρεών. Ακολουθεί η Vodafone με πτώση 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v