Οριακά περιόρισαν τις απώλειες οι ευρωαγορές

Περιόρισαν στο κλείσιμό τους τις απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα ποσοστά ωστόσο να παραμένουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ύστερα από τις εκ νέου ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τις πιθανότητες ενός πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράκ.

Σαν καταλύτης λειτούργησαν στις ευρωπαϊκές αγορές οι ανησυχίες για την πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ, καθώς και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κατορθώνοντας ωστόσο να περιορίσουν τα κέρδη τους με το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ως ιδιαίτερα αρνητικό κρίθηκε το στοιχείο της απόφασης της γαλλικής ασφαλιστικής Scor να ζητήσει ”βοήθεια” από τους επενδυτές μέσω της έκδοσης νέων μετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, τα λογιστικά σκάνδαλα, η πιθανότητα ενός πολέμου με το Ιράκ αλλά και οι συνεχώς εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας παγκοσμίως, εκτιμάται ότι λειτούργησαν καταλυτικά για την πορεία των ευρωαγορών.

Οι δείκτες γνώρισαν βαρύτατες απώλειες που στην περίπτωση του Παρισιού ξεπέρασε και το 7%. Τελικά ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3721,8 μονάδες με πτώση 4,75%, ενώ και το Παρίσι περιόρισε τις απώλειές του στο 5,87% και τις 2777,45 μονάδες. Ο DAX διαμορφωνόταν στις 2777,79 μονάδες καταγράφοντας πτώση 4,83%.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι αναλυτές που θέτουν πιο συγκεκριμένες αιτίες, όπως η επιβράδυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και οι αρνητικές ανακοινώσεις πολλών μεγάλων εταιρικών κολοσσών, οι οποίοι προειδοποιούν για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Εκτός αυτού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ, περιέκοψε τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης στο 1,5% για το επόμενο έτος, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ποσοστό της τάξης του 2,5%.

Κοντά στο 31% ανήλθε η πτώση των μετοχών της Scor. Η γαλλική ασφαλιστική εταιρία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την έκδοση νέων μετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων της. Χαρακτηριστικό είναι πως από την έναρξη του έτους, η χρηματιστηριακή αξία της Scor έχει υποχωρήσει κατά 83%.

Απώλειες κατά 8,5% κατέγραψαν οι μετοχές της Axa, της γαλλικής ασφαλιστικής και δεύτερης μεγαλύτερης στην Ευρώπη, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει μονάδες της απολύοντας παράλληλα εργαζόμενους από το διοικητικό κυρίως τμήμα της.

Πτωτικά κινήθηκε και ο τίτλος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, καθώς ανακοίνωσε ότι οι έκτακτες δαπάνες που πρόκειται να αναλάβει για πιθανές επισφάλειες, αναμένεται να είναι υψηλότερες κατά 18% από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Κοντά στο 30% ανήλθαν και οι απώλειες MyTravel, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρία στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 2002 αναμένονται χαμηλότερα κατά 38% στα 990 εκατ. στερλίνες.

Απώλειες κατέγραψαν και οι τηλεπικοινωνιακές, με πρώτη την France Telecom (7,7%) να δέχεται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των ανησυχιών ότι δεν θα κατορθώσει να αντεπεξέλθει στη μείωση των χρεών, ενώ ακολούθησε η Vodafone με πτώση 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v