Θολό παραμένει το τοπίο στις ευρωαγορές (update)

Αναδικά κινούνται οι ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, στο μακροοικονομικό επίπεδο το τοπίο παραμένει θολό, μετά την υποχώρηση του δείκτη PMI της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο κάτω από το κρίσιμο όριο των 50, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλά 5 μηνών στη Γαλλία.

Θολό παραμένει το τοπίο στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την υποχώρηση στο 48,9 του δείκτη PMI της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο, έναντι 50,8 τον Αύγουστο, δηλ. κάτω από το κρίσιμο όριο των 50. Οι πιέσεις εντείνονται και από την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλά 5 μηνών στη Γαλλία το Σεπτέμβριο, ενώ αντισταθμιστικά λειτουργεί η αλλαγή ηγεσίας στην France Telecom.

Προηγουμένως, τρόμαξε η ανακοπή της ανοδικής κίνησης, με τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες να γυρνούν ξανά στο κόκκινο, λόγω της υποχώρησης της γαλλικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο –18 το Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο δηλαδή σημείο των τελευταίων 5 μηνών.

Εκτός ωστόσο, της υποχώρησης του γαλλικού δείκτη που εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, πτωτικά κινείται και ο κλάδος των ασφαλειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αιτία, η ανακοίνωση από πλευράς Munich Re, της μεγαλύτερης δηλαδή ασφαλιστικής στον κόσμο, ότι αναγκάζεται να δαπανήσει περί το 1,4 δισ. δολάρια για ζημίες στις ΗΠΑ. Η μετοχή της εταιρίας υποχωρεί κατά 3,9%.

Το μόνο θετικό σημείο, μέχρι στιγμής, στο οποίο φαίνεται να στηρίζουν οι αναλυτές την καλή πορεία των ευρωαγορών, η ανοδική κατά 2,3% πορεία της France Telecom, την οποία φαίνεται να εμπιστεύονται οι επενδυτές λόγω της αλλαγής στην κορυφή της διοικητικής της πυραμίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v