Οι γαλλικές προβλέψεις ”πιέζουν” την Ευρώπη

Υποτονικό το άνοιγμα των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων -εκτός του DAX που εναλλάσει πρόσημα- τα οποία επηρεάζονται αφενός από το χθεσινό κλίμα αβεβαιότητας στη Wall, αφετέρου από την αναθεώρηση προς τα κάτω για το ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο από 0,7% σε 0,5%.

Πτωτικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές -εκτός του DAX που κινείται νευρικά-, με τις προβλέψεις της Γαλλίας για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το δ’ τρίμηνο να επηρεάζουν αρνητικά τους επενδυτές.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο DAX κυμαίνεται μεταξύ -0,54% και +0,84%, ενώ έντονα πτωτικά κατά 1,25% ξεκίνσε ο γαλλικός CAC 40, με τον λονδρέζικο FTSE να ακολουθεί την πτώση κατά -0,30%.

Δύο θα είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν σήμερα την πορεία των ευρωαγορών σύμφωνα με τους αναλυτές. Αφενός η πρώτη αφορά στο χθεσινό κλίμα αβεβαιότητας της Wall που ”πάλευε” ανάμεσα στο θετικό και το αρνητικό πρόσημο, απόρροια των μικτών εταιρικών αποτελεσμάτων, αφετέρου στις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το δ’ τρίμηνο (από 0,7% σε 0,5%) από τη Γαλλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η αναθεώρηση αυτή στη δεύτερη έως τώρα δυναμικότερη οικονομία της ευρωζώνης, θα αναζωπυρώσει την επενδυτική επιφυλακτικότητα, ενώ αναμένεται να επηρεάσει και τις εταιρικές προβλέψεις για το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Σε επίπεδο μετοχών, η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική στον κόσμο, Lonza Group αναμένεται να κινηθεί έντονα πτωτικά, ενώ και οι μετοχές εταιριών Η/Υ αναμένεται να υποχωρήσουν μετά την ανακοίνωση της EMC, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας συστημάτων αποθήκευσης H/Y ότι οι πωλήσεις το γ’ τρίμηνο ήταν τελικώς χαμηλότερες του αναμενόμενου.

Πτωτικά, λόγω των εταιρικών τους ανακοινώσεων για τα μεγέθη του γ’ τριμήνου, αναμένονται και οι μετοχές των Reuters Group, την οποία υποβάθμισε η Moody’s, και Bloomberg LP, ενώ κόντρα το πτωτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι μετοχές των Credit Suisse Group και Bayer.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v