Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστες ισορροπίες στις ευρωπαϊκές αγορές

Η έντονη μεταβλητότητα επιστρέφει στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σβήνουν τα αρχικά τους κέρδη, παρά την ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφεται στις μετοχές τραπεζικών ομίλων. Πτώση 1,56% για τον DAX.

Η μεταβλητότητα μοιάζει να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και των σημερινών συνεδριάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ξεκίνησαν…με φόρα, όμως έχουν μηδενίσει τα αρχικά τους κέρδη.

Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές τραπεζικών ομίλων ανακάμπτουν, φυσιολογική τάση σύμφωνα με τους αναλυτές, με δεδομένο ότι το εκτεταμένο sell-off οδήγησε σε ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, αυτό δεν μοιάζει αρκετό να σώσει τις αγορές.

Παράλληλα οι δηλώσεις του Ζαν Κλωντ Τρισέ ότι η βασικός στόχος της ΕΚΤ παραμένει η ”πάταξη” του πληθωρισμού, μάλλον ξεκαθαρίζει στις αγορές, ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Οι δηλώσεις Τρισέ, μάλλον, ”αχρηστεύουν” την ιδιαίτερα θετική έκθεση της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές μετοχές, η οποία αυξάνει τη σύσταση σε αυτές στο χαρτοφυλάκιό της και δηλώνει ότι η πτώση για τον MSCI Europe μάλλον ήταν ”υπερβολική”, κατορθώνει να βοηθήσει στην πλήρη ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Πάντως, ισχυρή άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των UBS (4,6%) και Royal Bank of Scotland (4,1%), ενώ ανοδικά κινείται η μετοχή της Roche (1,1%) μετά την αναβάθμισή της σε ”buy” από τη Merrill Lynch.

”Ράλι” για τη μετοχή της Swiss Re, η οποία ενισχύεται 10% μετά την απόκτηση του 3% του ομίλου από την Berkshire Hathaway του Warren Buffett.

Πτώση της τάξης του 1,56% για τον DAX 30, ενώ στην αρνητική περιοχή κινείται ο FTSE 100 με απώλειες 0,36%. Ο CAC 40 αντιστέκεται και σημειώνει κέρδη πλησίον του 0,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v