Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη: Η πολιτική των ΗΠΑ υπεύθυνη της κρίσης

Οι ρυθμιστές της νομισματικής πολιτικής της Ευρώπης επέρριψαν την ευθύνη για την αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και δήλωσαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να βγει σχεδόν ανέπαφη από την κρίση.

του Tony Barber από τις Βρυξέλλες

Οι ρυθμιστές της νομισματικής πολιτικής της Ευρώπης επέρριψαν την ευθύνη για την αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και δήλωσαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να βγει σχεδόν ανέπαφη από την κρίση.

”Η βασική αιτία για την αναταραχή είναι ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ. Δεν είναι για παγκόσμια ύφεση. Είναι για ύφεση στις ΗΠΑ, επειδή έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανισορροπίες μέσα στα χρόνια στην αμερικανική οικονομία –ένα μεγάλο έλλειμμα συναλλαγών, ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειψη αποταμιεύσεων,” δήλωσε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joaquín Almunia.

Εκανε την δήλωση στις Βρυξέλλες, την ώρα που η Federal Reserve ανακοίνωνε έκτακτη μείωση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, μια κίνηση πολύ μεγάλη που κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έχει υποδείξει ότι χρειάζεται να μιμηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Almunia έθεσε σε αντιπαράθεση την αμερικανική οικονομία με τα ”σταθερά, εύρωστα θεμελιώδη δεδομένα της Ευρώπης.”

”Εχουμε θετική θέση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εχουμε ένα επίπεδο αποταμίευσης που δικαιλογεί την χρηματοδότηση των επενδύσεών μας. Εχουμε βελτιώσει τις δημοσιονομικές μας θέσεις πολύ. Επιπλέον, δεν έχουμε ριψοκίνδυνες στεγαστικές πιστώσεις στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα,” είπε ο κ. Almunia, προσθέτοντας ότι ”δεν κάνω κριτική. Απλώς περιγράφω την κατάσταση”.

Νωρίτερα, ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Eurogroup, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν το προνόμιο να ανησυχούν λιγότερο από τους Αμερικανούς για τους κινδύνους που δημιουργεί στην οικονομία τους η χρηματιστηριακή αναταραχή.”

Οι δύο άνδρες μίλησαν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφιερώθηκε επί το πλείστον στην επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Η μέση άποψη στην συνεδρίαση ήταν ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάτω από τον δυνητικό ρυθμό φέτος, όπως δήλωσε ο κ. Almunia. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έφθασε στο 2,6% το 2007, αλλά οι περισσότεροι ιδιώτες οικονομολόγοι περιμένουν ανάπτυξη 1,8% για φέτος ή και χαμηλότερα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v