Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανικός στη Fed

Είναι κακό πράγμα ο πανικός στις αγορές. Είναι ακόμη χειρότερο ο πανικός σε ένα από τα μεγαλύτερα νομισματικά ιδρύματα του πλανήτη. Η Fed μείωσε κάθετα και εντελώς απογραμμάτιστα τα επιτόκια στο 3,5%. Μια κίνηση πανικόβλητη και ανεύθυνη, που καθιστά πλέον τη Fed κομμάτι του προβλήματος.

του Willem Buiter*

από το Maverecon Blog των ”FT”

Είναι κακό πράγμα ο πανικός στις αγορές. Είναι ακόμη χειρότερο ο πανικός σε ένα από τα μεγαλύτερα νομισματικά ιδρύματα του πλανήτη. Η Fed μείωσε τον στόχο του επιτοκίου Federal Funds κατά 75 μονάδες βάσης από 4,25% σε 3,5%. Η ανακοίνωση έγινε εκτός του ενδεδειγμένου ωραρίου και ανάμεσα στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις της FOMC.

Αυτή η πρωτάκουστη κίνηση ήταν υπερβολική και μυρίζει φόβο. Είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα πανικόβλητης νομισματικής πολιτικής στα 30 χρόνια και πάνω που κάνω τη δουλειά του επαγγελματία οικονομολόγου. Επειδή η κίνηση είναι τόσο δυσανάλογη, πιθανότατα θα αναστατώσει περισσότερο τις αγορές.

Ακόμη και τα συμπτώματα δυσπραγίας που πυροδότησαν την ανεύθυνη μείωση των επιτοκίων της Fed, η κατάρρευση των χρηματιστηρίων στην Ασία και στην Ευρώπη και η σαφής ένδειξη των προθεσμιακών αγορών ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει, είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν από αυτό το μέτρο και ίσως μάλιστα αντιδράσουν αντίστροφα.

Εν τη απουσία άλλων δραματικών ειδήσεων ότι πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας, μπορώ να καταλάβω από την κίνηση της Fed ότι ισχύει μία ή και οι δύο από τις παρακάτω υποθέσεις:

• Η Fed ενδιαφέρεται μόνο για το χρηματιστήριο: θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να περιορίσει την αιφνίδια διολίσθηση του χρηματιστηρίου.

• Η Fed πιστεύει τόσο πολύ ότι η διολίσθηση του χρηματιστηρίου είτε θα έχει έντονα αρνητική επίδραση στην πραγματική οικονομία είτε θα προσφέρει νέες πληροφορίες για μελλοντική οικονομική αδυναμία, που η τριπλή υποχρέωσή της (μέγιστη απασχόληση, σταθερές τιμές και ήπια μακροπρόθεσμα επιτόκια) θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με μια εντελώς έκτακτη τεράστια μείωση επιτοκίων.

Η πρώτη υπόθεση σημαίνει ότι η Fed ακυρώνει τις υποχρεώσεις της. Η δεύτερη ότι δεν ασκεί σωστή οικονομική πολιτική.

Αυτή η πανικόβλητη αντίδραση είναι αποσταθεροποιητική βραχυπρόθεσμα γιατί πιθανότατα θα τρομοκρατήσει τις αγορές. Όταν η Fed χάνει τον έλεγχο ”όλα καταρρέουν. Το κέντρο δεν κρατά”. Μεσοπρόθεσμα, δημιουργεί τις βάσεις για την επόμενη πιστωτική φούσκα, που θα σκάσει όταν η ύφεση του 2008 θα έχει γίνει ανάμνηση.

Θα ήταν καλύτερο, δεδομένου μάλιστα ότι η χρηματιστηριακή διολίσθηση είναι παγκόσμιο φαινόμενο, να γινόταν μια συντονισμένη συγκρατημένη μείωση ας πούμε 25 μονάδων βάσης, από όλες τις κεντρικές τράπεζες σε κάποια άλλη στιγμή, όχι σε μια στιγμή που θα φαινόταν σαν την πανικόβλητη, ανόητη αντίδραση στην πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Με αυτήν την ανεύθυνη κίνησή της, η Fed έγινε κομμάτι του προβλήματος. Πολύ ενδιαφέροντες καιρούς ζούμε...

*Ο κ. W. Buiter είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο London School of Economics and Political Science, πρώην διευθύνων οικονομολόγος της EBRD, σύμβουλος διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών και ιδιωτικών χρηματοοικονομικών οίκων.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v