Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας την σκυτάλη από την Ασία καθώς οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη φαίνεται πως αναθεωρούν προς τη συνέχιση της στηρικτικής νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,39% στις 8176 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,21% στις 3887 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,12% στις 6.578 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,8% στις 8058 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,84% στις 5487 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 1,22% στις 15.868 μονάδες.
Νωρίτερα, οι κινεζικές αγορές κατέγραψαν μίνι ράλι με τον Shanghai Composite να καταγράφει άλμα 3,23% και τον CSI 300 4,61%.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν πως οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι ως προς το πώς – αλλά και το πότε – θα πρέπει να γίνει η έξοδος από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική. Ο ίδιος ο Ben Bernanke όμως, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο δήλωσε πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει «στηρικτική για το ορατό μέλλον». «Το γενικό μήνυμα είναι στήριξη» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Απαιτείται εξαιρετικά στηρικτική πολιτική για το ορατό μέλλον». «Το ελικόπτερο Ben είναι καλό για τις αγορές» δηλώνει ο S. Gally της Societe Generale.
Στην Κίνα παράλληλα, φουντώνουν τα σενάρια για κάμψη των αντιστάσεων στο Πεκίνο υπέρ της χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική. Οι επενδυτικοί οίκοι υποβαθμίζουν σωρηδόν τις προβλέψεις τους για την Κίνα – μετά και την κρίση ρευστότητας που ώθησε τον προηγούμενο μήνα τα επιτόκια διατραπεζικής σε επίπεδα ρεκόρ. «Νομίζω ότι οι αγορές μας λένε ότι είμαστε κοντά σε κάποιου είδους παρέμβαση» αναφέρει ο Ben Collett τη Sunrise Brokers. Εν τω μεταξύ, ο αναλυτής Zhiwei Zhang της Nomura σε έκθεσή του αναφέρει ότι στην πρόσφατη ομιλία του, ο πρωθυπουργός Li έκανε λόγο για ανάγκη σταθεροποίησης της ανάπτυξης, που ερμηνεύεται ως οιωνός για χαλάρωση της πολιτικής του Πεκίνου.
Οι εξελίξεις αυτές, ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των εμπορευμάτων. Ο χρυσός ανακάμπτει κατά 2,5%, το ασήμι κατά 3,3% και ο χαλκός κατά 2,9%. και κατά συνέπεια τον κλάδο των βασικών πόρων στις χρηματιστηριακές αγορές.