Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι αγορές της Ευρώπης

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τα στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβραδύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Fed.

Πτώση σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ που – κατά δήλωση Ben Bernanke- θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα θετικά στοιχεία για την ανεργία αυξάνουν τις πιθανότητες να προχωρήσει η Fed σε επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,95% στις 7,198 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40  κατά 0,35% στις 3.796 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,ο7% στις 6.414 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,96% στις 7.921 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,25% στις 5.418 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,41% στις 15.743 μονάδες.

«Είναι μία ενδιαφέρουσα ημέρα. Τώρα έχουμε στήριξη από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ που είναι θετικός παράγοντας για τις χρηματιστηριακές αγορές σε αυτή την περιοχή. Αναμένονται όμως τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ και εάν είναι πολύ καλά, τότε μπορεί θα αυξηθούν οι πιθανότητες για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητική αντίδραση από τις αγορές βραχυπρόθεσμα» εξηγεί ο Peter Garnry της Saxo Bank.

Νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές έκλεισαν ανοδικά (2% στο Τόκιο) με στήριξη από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο. Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκιά της για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την ανησυχία της για το υψηλό επίπεδο των αποδόσεων και το κόστος δανεισμού. 

Επίσης, οι εξελίξεις στην Πορτογαλία είναι ενθαρρυντικές καθώς διαφαίνεται διάθεση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ακυβερνησίας. 

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τους ευρωπαϊκούς δείκτες κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη 2,4% που είναι η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 11 μηνών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v