Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στις ευρωαγορές προκαλούν ΕΚΤ και ΒοΕ

Οι "δεσμεύσεις" των κεντρικών τραπεζιτών για διατήρηση χαμηλών επιτοκίων μέχρι να έλθει η ανάπτυξη, προκαλούν ράλι τιμών στις ευρωαγορές. Δυναμική αντίδραση 4% στην Πορτογαλία. Κλειστή σήμερα η Wall λόγω αργίας.

Με ράλι αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές "χειροκροτούν" τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών Μάριο Ντράγκι και Μαρκ Κάρνεϊ, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρήσουν "για όσο χρειαστεί" την πολιτική της παροχής ρευστότητας στις αγορές με φθηνό χρήμα. Η Wall Street σήμερα είναι κλειστή λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας, αλλά πάντως τα Futures της Wall Street αντιδρούν με άνοδο στις δηλώσεις.

Με εκτίναξη 3% και άνω αντιδρά ο δείκτης FTSE στο City του Λονδίνου στο παρθενικό ανακοινωθέν του νέου κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, καθώς οι αγορές «μεταφράζουν» ότι υποδεικνύει πως δεν θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα τα βρετανικά επιτόκια.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 3,2% και η στερλίνα υποχωρεί πάνω από 1% έναντι του δολαρίου στο 1,5096 δολ.

Αμετάβλητα διατήρησε και η ΕΚΤ τα επιτόκια της ευρωζώνη και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του M. Draghi, ο οποίος αιφνιδίασε εξίσου ευχάριστα τις αγορές, υποσχόμενος ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει «διευκολυντική.»

 Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,15% στις 7.999 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,5% στις 3.796 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 2,9% στις 8.002 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη 2,8% στις 15.724 μονάδες, ενώ στη Λισαβόνα ο PSI 20 προσπαθεί να καλύψει το έδαφος από τη χθεσινή βουτιά, με ισχυρή άνοδο 3,8% .

Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας -που χθες ξεπέρασε το 8%- υποχωρεί σημαντικά σήμερα, στο 7,26%. Αιτία είναι η δήλωση του συντηρητικού κόμματος CDS – PP που αναφέρει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό P. Coelho ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση. Επίσης, ανακοινώθηκε ότ δεν θα παραιτηθούν άλλοι υπουργοί στο πλαίσιο της αλλαγής κλίματος, με κοινή προσπάθεια εύρεσης λύσης.

Πέραν των εξελίξεων στην Πορτογαλία, όμως, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο και στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (την πρώτη υπό τη διοίκηση του Μαρκ Κάρνεϊ).

Και οι δύο κεντρικές τράπεζες διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως περίμεναν και οι αναλυτές, οι οποίοι επικεντρώνονται στην φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες στα ανακοινωθέντα τους, ως καθοδήγηση για τις επόμενες κινήσεις τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v