Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύσκολες ισορροπίες του Μάριο Ντράγκι

Οι αναλυτές προβλέπουν αμετάβλητα επιτόκια στο 0,5%. Η προσοχή όμως εστιάζει στη συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι. Η ΕΚΤ συνεδριάζει στον απόηχο της πορτογαλικής κυβερνητικής κρίσης και ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εκταμίευση βοήθειας.

Οι δύσκολες ισορροπίες του Μάριο Ντράγκι

Παύση πυρός αναμένουν οι επενδυτές και οι αναλυτές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή συνεδρίαση που γίνεται σε μία δύσκολη συγκυρία. Ο Μάριο Ντράγκι καλείται να καθησυχάσει άπαντες για την κατάσταση στην ευρωζώνη, ενώ η Πορτογαλία παλεύει με τον κίνδυνο πολιτικής κρίσης (με αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού πάνω από το 8%) και η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εκταμίευση βοήθειας για τους επόμενους τρεις μήνες.

«Η ΕΚΤ πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι δεν θα προσπαθήσει να προπορευθεί των ΗΠΑ με ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Christian Schulz της Berenberg Bank και συμπλήρωσε: «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η καθοδήγηση που θα δώσει ο Μάριο Ντράγκι».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μείνουν αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014. Υπήρξαν, όμως, ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος στην ευρωζώνη με ανάκαμψη του πληθωρισμού και των καταναλωτικών δαπανών, ενώ και οι δείκτες ΡΜΙ της Markit έδειξαν σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα στην ευρωζώνη. 

Παρ' όλα αυτά, υφίστανται ακόμη εστίες κινδύνου. Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους δανειστές της για να πάρει την επόμενη δόση, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία είναι ασταθής και η Πορτογαλία κινδυνεύει με πολιτική κρίση μετά τις παραιτήσεις υπουργών από την κυβέρνηση Coelho.

«Η δύσκολη ισορροπία για τον Μάριο Ντράγκι είναι ότι πρέπει να μιλήσει θετικά για την οικονομία, να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί, δίνοντας εμπιστοσύνη στις αγορές», εξηγεί και ο Carsten Brzeski της ING και συμπληρώνει: «Παράλληλα όμως, πρέπει να διατηρήσει τις πιέσεις στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να υποσχεθεί πάρα πολλά, δεν μπορεί να φανεί υπεραισιόδοξος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v