Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Έντονες διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση. Τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή μεταποίηση και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Προβληματισμός και για την κινεζική ανάπτυξη. Κέρδη στα futures της Wall.

Έντονες είναι οι διακυμάνσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση - την πρώτη για το τρίτο τρίμηνο - στις ευρωπαϊκές αγορές. Μετά από ένα προσωρινό αρνητικό γύρισμα, το πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες είναι και πάλι θετικό με το βλέμμα των επενδυτών να επικεντρώνεται στα οικονομικά μεγέθη. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,28% στις 7.981 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,68% στις 3.763 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,88% στις 6.270 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,32% στις 7865 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,59% στις 5589 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,53% στις 15.477 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης αναρριχήθηκε σε υψηλό 16 μηνών. Η Markit μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει η ευρωπαϊκή μεταποίηση σε ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Οι εξελίξεις αυτές, κατά πολλούς αναλυτές θέτουν εν αμφιβόλω τα σενάρια για νέα δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα σενάρια που είχαν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες ήταν πολλά - από νέο γύρο φτηνών τριών δανείων μέχρι αρνητικά επιτόκια - και τώρα όλα αμφισβητούνται καθώς φαίνεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης σημειώνει τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψης. 

Η ανεργία πάντως, ενισχύθηκε σε νέο ρεκόρ, στο 12,1%, αλλά ο πληθωρισμός ανέκαμψε στο 1,6%, μειώνοντας την απόσταση από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Τα αντίστοιχα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την Κίνα δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά. «Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα δεν στηρίζουν τις ευρωπαϊκές αγορές και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση» δηλώνει ο Lex van Dam διαχειριστής hedge fun στην Hampstead Capital και συμπλήρωσε: «παράλληλα, η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη του τριμήνου, της οποίας η πορεία είθισται να είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί»

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον αντίστοιχο δείκτη ISM για τον αμερικανικό κλάδο μεταποίησης, όπως επίσης και στα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ που αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v