Ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Πορτογαλία ταρακουνά τις ευρωπαϊκές αγορές, με ισχυρές πιέσεις για τους περισσότερους δείκτες και τις τράπεζες στο στόχαστρο.
Στη Λισαβόνα, ο δείκτης PSI 20 καταγράφει κάθετη πτώση 5,69% και οι απώλειές του έφτασαν ενδοσυνεδριακά στο 6% στις 5.218 μονάδες. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 2,64% στις 7.677 μονάδες και στο Μιλάνο ο MIB σημειώνει απώλειες 1,8% στις 15.089 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,68% στις 7.778 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,65% στις 3.681 και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,66% στις 6.199 μονάδες.
Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων ακολουθούν την ανιούσα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ενισχύεται στο 7,8%. Αιμορραγούν οι πορτογαλικές τράπεζες. H Banco Espirito Santo καταγράφει κάθετη πτώση 12% και η Banco Comersian Portugues βουτιά 16%.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας P. Coelho, σε διάγγελμα προς το λαό της χώρας, διαμήνυσε ότι δεν θα παραιτηθεί παρά το μπαράζ των αποχωρήσεων από υπουργούς της παράταξής του. Χαρακτήρισε έκπληξη την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών P. Portas, την οποία μάλιστα δεν έκανε δεκτή, και σημείωσε ότι η πολιτική αποσταθεροποίηση δεν είναι επιθυμητή. Πρόσθεσε ότι θα εργαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση. Εκτός από υπουργός Εξωτερικών, ο Ρ. Portas είναι και ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος CDS-PP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας της Πορτογαλίας. Χωρίς τη στήριξη του CDS-PP, η κυβέρνηση του Pedro Passos Coelho χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, πορτογαλικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Ρ. Portas διαφώνησε με την απόφαση του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει τον κ. Gaspar με τη Maria Luis Albuquerue. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Vitor Gaspar εξαιτίας της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα μέτρα λιτότητας και της αποδυνάμωσης της λαϊκής στήριξης στην απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο πορτογαλικός Τύπος αναφέρει ότι επίκεινται και άλλες παραιτήσεις υπουργών.
Πέραν των εξελίξεων στην Πορτογαλία, οι αγορές προβληματίζονται και από την υποβάθμιση τριών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (Deutsche Bank, Barclays και Credit Suisse) από τη Standard & Poor’s, η οποία μάλιστα εξέφρασε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του μοντέλου της επενδυτικής τραπεζικής. Η μετοχή της Barclays υποχωρεί 2%, της Deutsche Bank 1,6% και της Credit Suisse 2,5%. Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, όμως, είναι ευρύτερες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της HSBC Holding υποχωρεί 1,5% και της Sanofi 1,5%.
Νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν πιέσεις καθώς τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομία (μείωση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών) δεν ήταν ενθαρρυντικά.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι επενδυτές προβληματίζονται και από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο που έχουν αλλάξει το κλίμα στην αγορά πετρελαίου. Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 104 δολ. ανά βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού βρέθηκε πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι.