Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά ανόδου οι αγορές της Ευρώπης

Ευρεία άνοδος με άλμα 2,3% στη Φρανκφούρτη. Η προσοχή στο Eurogroup και τις εξελίξεις για Ελλάδα. Η Alcoa εγκαινιάζει την περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τραπεζικές μετοχές.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις έντονες πιέσεις που καταγράφηκαν νωρίτερα στην Ασία. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες και επισημαίνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν αφενός τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Ελλάδα, αφετέρου τα αποτελέσματα της Alcoa που εγκαινιάζει την περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, με την τρόικα να ανακοινώνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικού κλιμακίου για την Ελλάδα, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αποκλείει την τμηματική εκταμίευση της δόσης.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2.33% στις 7987 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,77% στις 3819 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,87% στις 6.431 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,35% στις 7974 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,81% στις 5505 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ανοδικά κινείται o τραπεζικός κλάδος με την Banco Comercial Portugues να καταγράφει άλμα 5.8%, καθώς διαφαίνεται πολιτική λύση και αποφυγή της κυβερνητικής κρίσης στην Πορτογαλία. Η Lloyds Banking Group ενισχύεται κατά 2.5% και η Danske Bank κατά 1.6%.

«Φαίνεται πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ανοδική πορεία» υποστηρίζει ο Chris Weston, της IG Markets και συμπληρώνει: «Οι ευρωαγορές επικεντρώνονται τώρα στην κατάθεση του Μάριο Ντράγκι το απόγευμα στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν για να συζητήσουν την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, με την τελευταία να μοιάζει πλέον μικρότερη πηγή ανησυχίας καθώς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές βραχυπρόθεσμα».

Τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα πάντως, δεν προκαλούν σενάρια αλλαγής πολιτικής από την ΕΚΤ. Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1%, ενώ το εμπορικό της πλεόνασμα συρρικνώθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v