Μεταλλευτικές πιέσεις στην Ασία

Πτωτικά, για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεδριάσεις ανόδου, οι ασιατικές αγορές, λόγω πιέσεων σε μετοχές πετρελαϊκών ομίλων και μεταλλευτικών εταιριών. Ισχυρές απώλειες 1,7% για Κίνα, κέρδη 0,01% για Nikkei.

Η πτωτική τροχιά για μετοχές πετρελαϊκών εταιριών και μεταλλευτικών ομίλων αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα πιέσεων για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την λήψη επικείμενων μέτρων σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής από την Κίνα.

Απώλειες 0,4% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, μετά και την ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού της Κίνας, κ. Wen Jiabao ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το γουάν. Τη ίδια στιγμή κορυφαίοι αναλυτές τονίζουν ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε νέα μέτρα αύξησης των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών αλλά και σε αύξηση επιτοκίων, έως τις αρχές Απριλίου.

Απόλυτη σταθεροποίηση για τον Nikkei ο οποίος σημείωσε άνοδο μόλις 0,01%. Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις για τα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, με τους δείκτες ASX και Hang Seng να υποχωρούν κατά 0,66% και 0,86% αντίστοιχα. Απώλειες 0,8% για τον Kospi στην αγορά της Ν. Κορέας.

Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων ο Shanghai Composite στην αγορά της Κίνας, ο οποίος υποχώρησε 1,45%, ενώ ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις για τον CSI 300 ο οποίος αποδυναμώθηκε κατά 1,76%.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Απώλειες 14 μονάδων για DAX 30, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 9 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 12 μονάδες χαμηλότερα.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς τα αντιφατικά μηνύματα από τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Πιο συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 10.611,84 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,02% στις 1.149,99 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,03% στις 2.367,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v