Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καλά νέα" για τις ασιατικές αγορές η πτώχευση GM

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σημειώνουν σημαντικά κέρδη στον απόηχο της πολυαναμενόμενης πτώχευσης της GM. Κέρδη 0,2% για Nikkei, 0,6% για Κίνα.

Οι θετικές ενδείξεις για την πορεία αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την πολυαναμενόμενη πτώχευσης της GM –η οποία μάλλον ανακούφισε και δεν τρόμαξε τις αγορές- οδήγησαν σε ανοδική πορεία τις περισσότερες ασιατικές αγορές.

Κέρδη 2,4% για την Toyota Motor, με την Kia Motors να ενισχύεται πλησίον του 2,5%. Σε ανοδική τροχιά συνέχισε και ο μεταλλευτικός κλάδος, με τον τίτλο της BHP Billiton να κινείται 2,9% υψηλότερα.

«Τα στοιχεία από κάθε οικονομία γίνονται όλο και πιο θετικά. Σαφώς σε αυτήν την πορεία έχουν βοηθήσει τα «πακέτα» στήριξης. Θεωρώ ότι στο β’ εξάμηνο του 2009 θα καταστεί σαφές ότι έχουμε ξεπεράσει την ύφεση», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Stephen Halmarick, διαχειριστής κεφαλαίων στην Colonia First State, με υπό διαχείριση κεφάλαια 102 δισ. δολαρίων.

Άνοδος 1,1% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος έχει ενισχυθεί 49% από τις 9 Μαρτίου, όπου άγγιξε ιστορικό χαμηλό. Σε κερδοφόρα πορεία οι αγορές Ιαπωνίας, Κίνας και Αυστραλίας. Πιο συγκεκριμένα άνοδος 0,27% για τον Nikkei, στο 0,6% για τον Shanghai Composite ενώ κατά 1,35% υψηλότερα κινείται ο ASX στην αγορά της Αυστραλίας.

Στον αντίποδα πιέσεις, αν και ήπιες, ασκούνται στα χρηματιστήρια Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας, με τους δείκτες Hang Seng και Kospi να υποχωρούν 0,3% και 0,16% αντίστοιχα.

Ήπιες πιέσεις ασκούνται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Πτώση 0,6% για τον DAX 30, αποδυνάμωση 0,4% για τον FTSE 100, ενώ κατά 0,7% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009 διαμορφώθηκε ο S&P 500 στη συνεδρίαση της Δευτέρας στην Wall Street. Οι επενδυτές «ανακουφίστηκαν» από τις εξελίξεις σε GM και Chrysler, ενώ σαφώς θετική συμβολή προσέφεραν και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. Ο Dow ενισχύθηκε 2,60% στις 8.721,11 μονάδες, ο S&P 500 υψηλότερα κατά 2,58% στις 942,87 μονάδες και ο Nasdaq με κέρδη 3,06% στις 1.828,68 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v