Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Opec "βλέπει" το πετρέλαιο στα 75 δολάρια

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έκλεισαν τον Μάιο με την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο 10 ετών, με τον Opec να προβλέπει (και να ευελπιστεί) ότι ο μαύρος χρυσός θα ανέλθει στα 70-75 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο Opec βλέπει το πετρέλαιο στα 75 δολάρια
Οι τιμές του αργού πετρελαίου έκλεισαν την Παρασκευή με την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο 10 ετών, μετά την σύνοδο του Opec, κατά την οποία οι παραγωγοί πετρελαίου εξέφρασαν μια ανέλπιστα αισιόδοξη εκτίμηση για την ζήτηση.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου, περί τα 67 δολ. ανά βαρέλι αυτή την ώρα, ενισχύθηκαν 29,7% τον Μάιο στην αμερικανική αγορά, με την καλύτερη μηνιαία εμφάνιση από τον Μάρτιο 1999. Το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent απεκόμισε κέρδη 7,8% στην εβδομάδα.

Ο Abdalla El-Badri, γενικός γραμματέας του Opec, δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέλθουν στα 70-75 δολ. ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους.

«Οι προοπτικές βελτιώνονται,» δήλωσε ο κ. El-Badri, που παραδέχθηκε όμως ότι τα θεμελιώδη δεδομένα για την αγορά «παραμένουν αδύναμα.»

Στήριξη στις τιμές του πετρελαίου προσέφεραν και οι διαταραχές στην παραγωγή της Νιγηρίας, κατόπιν αντάρτικων επιθέσεων, καθως και τα μεγέθη για τα αμερικανικά αποθέματα, που έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση στα αποθέματα αργού, επειδή τα διϋλιστήρια επιτάχυναν τις δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουν την θερινή περίοδο.

Σημειώνοντας ότι η διάθεση για ρίσκο αυξάνεται, οι αναλυτές της Barclays Capital τονίζουν ότι τα εμπορεύματα επιστρέφουν στην εύνοια των θεσμικών επενδυτών και τα hedge funds έχουν αυξήσει τις θέσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η Barclays σημειώνει ότι οι καθαρές θέσεις long (τοποθετήσεις με πρόβλεψη ανόδου τιμής) έχουν αυξηθεί πάνω από τα 800.000 συμβόλαια, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2008.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v