Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερή η υγεία των ασιατικών οικονομιών

Τα ασιατικά χρηματιστήρια, αποφασισμένα να δουν το μπουκάλι μισογεμάτο, εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων για την Κίνα -τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν ανάκαμψη τύπου "V".

Ο «σκληρότερος μήνας» του έτους για τα χρηματιστήρια, αποδείχθηκε φέτος ένας από τους ευγενέστερους.

Τα οικονομικά δεδομένα (και από την Ασία, με την οποία θα ασχοληθούμε) είχαν αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις ώστε να προκαλέσουν συζητήσεις για ανάκαμψη τύπου «V». Η βιομηχανική παραγωγή έδειξε σημάδια ζωής και οι μειώσεις στις εξαγωγές δεν ήταν πολύ μεγάλες, καθώς τα αποθέματα είχαν ήδη περιοριστεί.

Τι άλλαξε λοιπόν τον φετινό Μάιο;

Η έκδοση των στοιχείων του περασμένου μήνα ξεκίνησε την Δευτέρα και δεν προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Ο δείκτης ΡΜΙ της Κίνας υποχώρησε σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές της Κορέας βούλιαξαν 28% σε ετήσια βάση και η Ταϊλάνδη πρόσθεσε μια δόση αποπληθωρισμού στο μίγμα.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια, αποφασισμένα να δουν το μπουκάλι μισογεμάτο, εκτινάχθηκαν. Και είχαν δικαιολογία: το πιο σημαντικό στοιχείο, ο κινεζικός ΡΜΙ, παρέμεινε πάνω από τις 50 μονάδες, υποδεικνύοντας επέκταση.

Το οικονομικό υπόβαθρο της Κίνας παραμένει το ίδιο. Είναι μια οικονομία που τροφοδοτείται με ρευστό από την κυβέρνηση, η οποία έχει πράγματι μεγάλες δυνατότητες σε αυτό το πεδίο. Οι επενδύσεις παγίων, που εκπροσωπούν πάνω από 40% της οικονομικής παραγωγής, εκτινάσσονται, κι ας μειώνονται οι εξαγωγές. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι η μισή από αυτή την αύξηση οφείλεται σε κρατικές δαπάνες. Και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το Πεκίνο (όπως και άλλες κυβερνήσεις) θα πρέπει να παραμείνει σε θέση οδηγού για ένα διάστημα ακόμη.

Κι άλλοι δείκτες υποδεικνύουν αδύναμη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό: η παραγωγή χάλυβα μειώνεται και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζει να υποχωρεί. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα δύο στοιχεία μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους και μάλιστα να σηματοδοτούν μια τάση στροφής σε λιγότερο ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός Μάιος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως υπενθύμιση ότι, ακόμη και στην Κίνα, η πορεία της ανάκαμψης θα είναι λιγότερο θεαματική από την αντίδραση τύπου «V» στην οποία ελπίζουν κάποιοι.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v