Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο "φόβος" των τραπεζών "προσγείωσε" την Ασία

Οι έντονες ανησυχίες για την πορεία των τραπεζών, μετά και την απογοήτευση από την Bank of America αλλά σαφώς και η δυσάρεστη πορεία της Wall, οδήγησαν χαμηλότερα την Ασία.

Υποχώρηση από τα υψηλά τριών μηνών για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, καθώς οι φόβοι για υψηλές ζημίες των τραπεζών αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της China Mobile, οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Αφορμή για την επιστροφή της ανησυχίας για τις τράπεζες αποτέλεσε, σαφώς, η Bank of America.

Ο τίτλος της China Mobile υποχώρησε 5,5%, ενώ πτώση 7,2% σημείωσε η Orix Corp., ο κορυφαίος (αλλά όχι τραπεζικός) χρηματοοικονομικός όμιλος της Ιαπωνίας, μετά την υποβάθμιση της σύστασής του από την Nomura Holdings. Απώλειες 3,3% για την BHP Billiton, η οποία ακολούθησε την ανάλογη πορεία που σημείωσαν πετρέλαιο και μέταλλα.

Στο 2,2% η πτώση για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος, πάντως, έχει ενισχυθεί 27% σε σύγκριση με το χαμηλό πενταετίας που άγγιξε στις 9 Μαρτίου.

«Ξαφνικά «έπεσε» παγωμένο νερό στις ελπίδες για ανάκαμψη οικονομίας και τραπεζών», σημειώνει στο Bloomberg, ο κ. Tim Schroeders, διαχειριστής κεφαλαίων ενός δισ. δολαρίων στην Pengana Capital στη Μελβούρνη.

Στο 2,39% η πτώση για τον Nikkei, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και η αγορά της Αυστραλίας, με τον δείκτη ASX να υποχωρεί 2,44%.

Ισχυρότερες οι πιέσεις στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να αποδυναμώνεται 3,72%, ενώ απώλειες 1,38% σημείωσε ο Shanghai Composite στην Κίνα. «Διασώθηκε» ο Kospi στην αγορά της Ν. Κορέας, σημειώνοντας έστω και οριακά κέρδη της τάξης του 0,03%.

Πτωτική κίνηση ακολουθούν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται σε πληθώρα ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών α’ τριμήνου. Πτώση 0,35 για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,45% και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 0,5%.

Σε κλοιό τραπεζικών πιέσεων βρέθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας η Wall Street. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες της τάξη του 3,56% στις 7.841,89 μονάδες, ενώ πτώση της τάξης του 4,28% κατέγραψε ο δείκτης S&P 500, που έκλεισε στις 832,41 μονάδες. Απώλειες 3,88% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 1.608,21 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v