Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ασιατικές αγορές

Η πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, η ενίσχυση του γεν, η υποχώρηση των τραπεζικών και τεχνολογικών μετοχών, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές, που κινήθηκαν πτωτικά.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις, μετά την πτώση που έδειξαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και την ενίσχυση του γεν, η οποία «θολώνει» τις προοπτικές κερδοφορίας των ιαπωνικών εταιρειών ηλεκτρονικών ειδών και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε επίσης από την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, αλλά και από την έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά το outlook της Intel, που «στέλνει» χαμηλότερα τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

«Οι αγορές πραγματοποιούν ένα τεστ της πραγματικότητας στις οικονομίες», σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Koichi Ogawa διαχειριστής κεφαλαίων στην Daiwa SB Investments, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 28 δισ. δολαρίων και προσθέτει «υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι η κρίση πλησιάζει στο τέλος της, αλλά μάλλον οι επενδυτές βιάστηκαν να το προεξοφλήσουν».

Πτώση 1,4% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος πάντως έχει ενισχυθεί 25% από το χαμηλό πέντε ετών που άγγιξε στις αρχές Μαρτίου.

Σε ανάλογη πορεία το σύνολο των ασιατικών δεικτών, με τον Nikkei να σημειώνει απώλειες 1,13%, ενώ χαλαρότερες ήταν οι πιέσεις για την αγορά της Αυστραλίας, όπου ο δείκτης ASX υποχώρησε 0,10%.

Πτώση 2,08% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ κατά 1,26% χαμηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite στην αγορά της Κίνας. Στο «ίδιο μήκος κύματος» και το χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, με τον Kospi να αποδυναμώνεται 0,71%.

Εικόνα πτώσης εμφανίζουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, μετά και τη δυσμενή ανακοίνωση της UBS για μείωση θέσεων εργασίας και σημαντικές ζημίες στο α’ τρίμηνο του έτους. Απώλειες 1,4% καταγράφει ο DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1% χαμηλότερα και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 1,6%.

Τόσο η Ευρώπη όσο και η Ασία ακολουθούν κατά πόδας την Wall Street, καθώς στη χθεσινή της συνεδρίαση ο Dow Jones «έχασε» τις 8.000 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 7.920,18 μονάδες με απώλειες 1,71%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 1,67%, στις 1.625,72 μονάδες. Χαμηλότερα 2,01% για τον S&P 500, στις 841,50 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v