Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Μέση πτώση 2,5% σημείωσαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Alcoa και Daiwa Securities και λόγω των φόβων των επενδυτών ότι η κρίση δεν έχει δείξει το χειρότερο πρόσωπό της.

Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές, καθώς οι απώλειες της Alcoa και της Daiwa Securities Group αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες σχετικά με το πλήγμα που επιφέρει η παγκόσμια κρίση στα εταιρικά κέρδη, στέλνοντας χαμηλότερα τις μετοχές του μεταλλευτικού και χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η ανακοίνωση ζημιών για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο για την Alcoa αποδεικνύει στους επενδυτές –τουλάχιστον αυτήν την στιγμή- ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί στο ελάχιστο, με τις εταιρείες να «δυσκολεύονται» ανεξαρτήτως κλάδων.

Απτή απόδειξη και η διαμόρφωση σε υψηλό έξι ετών των χρεοκοπιών στην Ιαπωνία τον Μάρτιο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 14,1%.

Πτώση 5,7% για την μετοχή της Alumina, εταιρείας που συνεργάζεται με την Alcoa στην Ασία, με την Daiwa Securities να υποχωρεί 6% και την κινεζική Cnooc να αποδυναμώνεται 3,7%.

Στο 2,7% η πτώση για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος «ανεβάζει» τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 5,8%.

«Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την εταιρική κερδοφορία», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Hugh Young, διαχειριστής κεφαλαίων 37 δισ. δολαρίων στην Aberdeen Asset Management.

Πτώση 2,86% για τον Nikkei, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις και από την ανακοίνωση για κάθετη πτώση των ιαπωνικών εξαγωγών τον Φεβρουάριο, με τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις και να υποχωρεί υψηλότερα του 4%.

Σε ανάλογη τροχιά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με τους δείκτες ASX και Kospi να υποχωρούν 2,48% και 2,97% αντίστοιχα. Η ίδια εικόνα και στην αγορά της Κίνας, με τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται 2,19%.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, και στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,6%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,8% και τον CAC 40 να κινείται 1,5% χαμηλότερα.

Σε τροχιά ισχυρών απωλειών κινήθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 7.789,56 μονάδες με πτώση 2,34%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,81%, στις 1.561,61 μονάδες. Χαμηλότερα 2,39% για τον S&P 500, στις 815,55 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v