Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση άνω του 2% στη Wall υπό το φόβο του Q1

Σε σημαντικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές εν αναμονή των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Πτώση 2,3% για Dow, 2,4% για S&P και 2,8% για Nasdaq. Απώλειες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Σε σημαντικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές, εν αναμονή των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Πτώση 2,3% για Dow, 2,4% για S&P και 2,8% για Nasdaq. Απώλειες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο αμερικανικός κολοσσός Alcoa καθώς είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα μετά το πέρας της συνεδρίασης. Η μετοχή της, κατέγραψε πτώση 1% καθώς οι αναλυτές αναμένουν να παρουσιάσει υψηλές ζημιές το α’ τρίμηνο.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν καθώς η Alcoa  ανακοίνωσε ζημιές μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

Παράλληλα, για άλλη μια φορά την προσοχή των επενδυτών "έκλεψαν" οι κατηγορηματικές δηλώσεις του George Soros ότι η ανοδική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων της Wall έχει να κάνει αποκλειστικά με ένα “bear market" ράλι και όχι με "bull market", όπως κάποιοι αναλυτές θα ήθελαν να πιστεύουν.

Όσον αφορά τον S&P 500, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία των εταιριών του δείκτη θα αποδειχθεί μειωμένη κατά 37% στους τρεις πρώτους μήνες του 2009. Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για τον έβδομο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Περιορίστηκαν λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, οι ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο με συνέπεια η μετοχή της Citigroup να σημειώνει κέρδη 2,2%, της Bank of America να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη και ο τίτλος JP Morgan να καταγράφει πτώση μόλις 1,2%.

Παράλληλα, προβλημάτισαν τους επενδυτές, πληροφορίες από το ΔΝΤ σχετικά με τα “τοξικά” χρέη των τραπεζών όπου εκτιμάται να ανέλθουν στα 4 τρισ. δολάρια.

Σημαντική υποχώρηση 12% κατέγραψε η μετοχή της General Motors καθώς εντείνεται η φημολογία ότι η αυτοκινητοβιομηχανία οδηγείται σε "ελεγχόμενη χρεοκοπία" προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά της προβλήματα.

Περιορισμένος ο όγκος των συναλλαγών στη Wall λόγω των ημερών του καθολικού Πάσχα.

Στο μεταξύ, πτώση 4,1% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 48,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 1,24% στα 883,6$/οz.

Λίγο πριν το κλείσιμο το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στο NYSE για τις μετοχές των Citigroup, Bank of America, SPDR και στο Nasdaq για τις μετοχές των Powershares, Microsoft και Cisco Systems.

Το δικαίωμα της 3Ε εμφάνισε πτώση 2,1%, στα 14,84 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε 3,2%, στα 3,31 δολάρια. Χαμηλότερα κατά 2,1% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,58 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 7.789,56 μονάδες με πτώση 2,34%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,81%, στις 1.561,61 μονάδες. Χαμηλότερα 2,39% για τον S&P 500, στις 815,55 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,58% διαμορφούμενος στις 3.930,52 μονάδες. Ανάλογη η τάση και σε Γερμανία, Γαλλία αλλά σε μικρότερο εύρος. Χαμηλότερα κατά 0,63%, ο DAX 30 στις 4.322,50 μονάδες και υποχώρηση 0,94% για CAC 40 στις 2.902,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v