Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλευτικές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Μετά το ράλι που έστειλε τις αποτιμήσεις στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2007, οι ασιατικές αγορές κάνουν ένα διάλειμμα, με τις τιμές των εμπορευμάτων και τις ανησυχίες για τα επισφαλή δάνεια να πιέζουν τους δείκτες.

Μετά το ράλι που οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007, οι ασιατικές αγορές έκαναν ένα… διάλειμμα, με τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και τις νέες ανησυχίες για άνοδο των επισφαλών δανείων να πιέζουν τους βασικούς δείκτες.

Ισχυρή πτώση 9% για τον τίτλο της Rio Tinto, μετά την ανακοίνωση για μείωση παραγωγής βωξίτη, ενώ ισχυρά κινήθηκε το σύνολο των μετοχών μεταλλευτικών ομίλων.

Πτώση 0,6% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, μετά από τετραήμερο ράλι που οδήγησε τον δείκτη σε άνοδο υψηλότερη του 7%.

«Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν αρκετά καλή πορεία. Όμως το ράλι των τελευταίων ημερών οδηγεί σε ρευστοποιήσεις κερδών αρκετούς επενδυτές», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Marc Faber, εκδότης του «Gloom, Boom & Doom».

Απώλειες 0,21% για τον Nikkei, με την αγορά του Χονγκ Κονγκ να δέχεται αρκούντως ισχυρότερες πιέσεις και τον Hang Seng να υποχωρεί 1,13%. Σε πτωτική τροχιά και το χρηματιστήριο της Αυστραλίας –πιεζόμενο, κυρίως, από την Rio Tinto- με τον δείκτη ASX να αποδυναμώνεται 1,27%.

Στον αντίποδα ανοδική πορεία κατέγραψαν οι αγορές Ν. Κορέας και Κίνας, όπου οι Kospi και Shanghai Composite ενισχύθηκαν 0,16% και 0,21% αντίστοιχα.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην έναρξη ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, η οποία ξεκινά σήμερα, παραδοσιακά, με την Alcoa.

Άνοδος 0,85% για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να ενισχύεται πλησίον του 0,4% και τον CAC 40 να κινείται 0,4% υψηλότερα.

Στο «φώτο φίνις» επικράτησαν οι αγοραστές στη Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 7.975,85 μονάδες με πτώση 0,52%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,93%, στις 1.606,71 μονάδες. Χαμηλότερα 0,83% για τον S&P 500, στις 835,48 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v