Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες-εμπορεύματα πίεσαν την Ασία

Πτώση στις ασιατικές αγορές, καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και οι εκτιμήσεις για καθυστέρηση της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ύφεση.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκινά η εβδομάδα για τις κυριότερες ασιατικές αγορές, καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και οι εκτιμήσεις για καθυστέρηση της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες σχετικά με την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η επιστροφή των ισχυρών πιέσεων αποδίδεται και σε δηλώσεις του υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ, Timohty Geithner ότι "αρκετές τράπεζες θα χρειαστούν μεγάλο αριθμό κεφαλαίων προκειμένου να ορθοποδήσουν".

Πτώση 8,8% για την Mitsubischi Finanical Group, μετά και από σύσταση της Goldman Sachs για "πώληση" της μετοχής, ενώ 11% υποχώρησε η Aluminium Corp. of China. .

"Είναι σαφές ότι το ράλι...φρέναρε", τονίζει στο Bloomberg, ο κ. Naoteru Teraoka, διαχειριστής κεφαλαίων 21 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της Chuo Mitsui Asset Management.

Πτώση 3,5% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με τον Nikkei να βρίσκεται σε "ελευθερη πτώση" και να σημειώνει απώλειες της τάξης του 4,53%. Σε ανάλογη τροχιά και οι υπόλοιπες κορυφαίες ασιατικές αγορές. Απώλειες 3,03% για τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Πτώση 1,85% για τον ASX στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας και πλησίον του 3,25% για τον Kospi στη Ν. Κορέα. Σε διαδικασία "αυτοσυγκράτησης" η αγορά της Κίνας, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί οριακά 0,08%.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,1%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται πλησίον του 1,5% και τον CAC 40 να κινείται 2,1% χαμηλότερα.

Πιέσεις ασκήθηκαν στην Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αν και οι τρεις βασικοί δείκτες κατόρθωσαν να "κλείσουν" την εβδομάδα με κέρδη. Ο Dow Jones έκλεισε στις 7.776,18 μονάδες με πτώση 1,87%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,63%, στις 1.545,20 μονάδες. Χαμηλότερα 2,03% για τον S&P 500, στις 815,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v