Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιστωτικές κάρτες: Ένας νέος φαύλος κύκλος

Οι εκδότες πιστωτικών καρτών αυξάνουν τα επιτόκια και τις προμήθειες υπερημερίας, πιέζοντας χρεωμένους ανθρώπους ακόμη βαθύτερα στα χρέη. Αλλά η κυβέρνηση Obama εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει δράση…

Πιστωτικές κάρτες: Ένας νέος φαύλος κύκλος
Είναι ένας ακόμη κύκλος στον φαύλο κύκλο της οικονομικής διολίσθησης... Καθώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται και οι απολύσεις αυξάνονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των πιστωτικών καρτών τους. Οι εκδότες πιστωτικών καρτών αυξάνουν τα επιτόκια και τις υπερημερίες, πιέζοντας βαθιά χρεωμένους ανθρώπους, ακόμη βαθύτερα στα χρέη.

Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών R.K. Hammer, οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν σχεδόν 22 δισ. δολ. σε προμήθειες υπερημερίας φέτος, όπως  μεταδίδει το CNN.com. Ακόμη και άτομα που ποτέ δεν έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεών τους, "τιμωρούνται" με υψηλότερα επιτόκια και προμήθειες. Ενώ εν γένει τα επιτόκια πέφτουν στην αμερικανική αγορά, ο μέσος όρος του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες έχει ενισχυθεί στο 14%.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι έχουν ανάγκη τα έσοδα για να ισοφαρίσουν τα επίπεδα-ρεκόρ αδυναμίας αποπληρωμής πιστωτικών καρτών. Όμως, αυτά τα ακριβά επιτόκια και οι επιπλέον προμήθειες πιέζουν τους καταναλωτές, σε μια φάση που έχουν ήδη προβλήματα και δεν έχουν χρήματα. Πολλές από τις τράπεζες που αυξάνουν τις προμήθειες είναι παράλληλα οι παραλήπτες των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών μέσω του προγράμματος οικονομικής διάσωσης TARP, όπως η American Express, η Bank of America, η Wells Fargo και η Citigroup.

Κι έτσι εγείρεται ένα ακανθώδες ζήτημα: μήπως οι τράπεζες που λαμβάνουν κεφάλαια από το TARP, "χαντακώνουν" τους ίδιους πελάτες που τους έχουν δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια από φόρους; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο έχει ήδη κληθεί να απαντήσει η επιτροπή εποπτείας του TARP.

Και σύμφωνα με την εφημερίδα "Wall Street Journal", η εν λόγω εποπτική αρχή διεξάγει πράγματι έρευνα για τις πιστωτικές πρακτικές οίκων, που έχουν λάβει δισεκατομμύρια σε δημόσιο χρήμα, μετά το κύμα από διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις σε επιτόκια και προμήθειες. Θεωρεί, ευλόγως, ότι τα χρήματα του TARP θα πρέπει χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν τον καταναλωτικό δανεισμό και όχι για να "τσακίσουν" ανθρώπους που ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v